Joost Arents (N-VA) legt uit waarom hij schepen in Ninove wordt. “Het alternatief was de stad in handen geven van extreemrechts”

© Belga

Joost Arents van N-VA, die in het Oost-Vlaamse Ninove steun geeft aan de coalitie van Open Vld en Samen, hoopt dat hij in de partij kan blijven omdat hij wou “verbinden” zoals Bart De Wever in Antwerpen. “Voor mezelf blijf ik nog altijd N-VA. Ik weet niet wat de partij gaat beslissen. “Het alternatief was de stad in handen geven van extreemrechts.”

jvh

Joost Arents van N-VA erkent dat er zware kritiek is binnen de lokale afdeling van de partij. “Er zijn mensen binnen de partij die scherp reageren, maar ik heb het gedaan in het belang van de stad. Het belang van mijn stad was in dat geval belangrijker dan het partijstandpunt. Ik heb willen verbinden met alle democratische mensen hier aan tafel”, aldus Arents.

Naar eigen zeggen heeft hij de nationale afdeling van N-VA ingelicht over zijn plan en was de eerste reactie “not amused”. “Daarna was het windstil. Vanavond is de bestuursvergadering, en dan zien we wel of ik moet doorgaan als onafhankelijke. Maar ik verwacht niet dat dat zal gebeuren. Ik denk dat er binnen de partij genoeg mensen geloven in dit project.”

Vergelijking met De Wever

De lijsttrekker van N-VA Ninove vergeleek zijn situatie met die in Antwerpen, waar een coalitie gevormd werd met de socialisten. “Bart De Wever heeft ook de partij-ideologie overstegen door te verbinden. Ik heb dat hier in Ninove willen doen, met alle democratische partijen rond de tafel.”

Arents ontkent dat het “om de poen te doen” is, zoals Guy D’haeseleer van Forza Ninove hem verweet. “Guy D’haeseleer heeft mij de hemel beloofd. Daar ging het niet over inhoud maar over smijten met mandaten. (..) Het alternatief was de stad in handen geven van extreemrechts. Als we naar een geheime stemming gingen, kon het verkeerd aflopen. Met het lot in eigen handen konden we samen gaan voor de toekomst van onze stad.”

N-VA beraadt zich

De nationale afdeling van N-VA gaf eerder op donderdag in een reactie te kennen dat het bestuur van de lokale afdeling “na de verkiezingsnederlaag voor de oppositie had gekozen en dat recent nog heeft bevestigd”.

“Meneer Arents gaat nu in tegen de beslissing van zijn bestuur. Het is nu aan de lokale afdeling om zich daarover te beraden en in voorkomend geval de nodige stappen te ondernemen”, aldus de nationale woordvoerder van de partij, Joachim Pohlmann.

Forza Ninove is boos

Forza Ninove, de partij die met 40 procent van de stemmen als overwinnaar uit de verkiezingen kwam, blijft in de oppositie. Kopman Guy D’Haeseleere was ongemeen hard voor de beslissing van Arents. “Dit is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters in het algemeen, en de Vlaamsgezinde kiezer in het bijzonder”, klinkt het op Facebook.

LEES OOK. Forza Ninove-kopman Guy D’Haeseleer haalt zwaar uit naar N-VA-“verrader”: “Een slag in het gezicht van een groot deel van de kiezers”

Burgemeester De Jonge: “In de eerste plaats werken aan een veilig Ninove”

In het nieuwe stadsbestuur van Ninove zal de huidige burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) burgemeester blijven. Haar partij krijgt drie schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad. Joost Arents zal een mandaat delen met Kurt Van den Driessche. De lokale partij SAMEN krijgt twee schepenen en de voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst.

“Met 40 procent van de kiezers voor Forza Ninove/Vlaams Belang waren wij niet aan zet”, zegt burgemeester De Jonge. “Arents vroeg op 20 december een gesprek. We hebben in eerste instantie over de inhoud gesproken, en dan pas over de mandaten. Uiteindelijk hebben we woensdag pas om 23.30 uur de voordrachtsakte ingediend bij de algemeen directeur. Ik bedank in het bijzonder Joost Arents, dat hij de onbestuurbaarheid wou tegengaan en zijn verantwoordelijkheid genomen heeft.”

Veiligheid wordt het belangrijkste thema voor het nieuwe bestuur, zegt De Jonge. “We werken voor een veilig Ninove. Met het stemgedrag hebben we vastgesteld dat het onveiligheidsgevoel in onze stad niet weg is. Daarnaast willen we de Ninovieters dichter bij elkaar brengen en werken aan armoedebestrijding. We beseffen dat dit een hele krappe meerderheid is, maar dat heeft in het verleden ook al gewerkt. Er zal heel wat ontgoocheling en boosheid zijn, maar we staan open voor constructieve gesprekken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen