Vuye & Wouters stellen nieuw project voor

Ex-N-VA'ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters hebben vandaag een logo en een website voorgesteld voor hun Kamerfractie. "Zo kunnen we aan de slag en onze projecten verderzetten waarmee we bezig waren binnen het voormalige Objectief V." Voorlopig zijn er geen plannen om een eigen partij op te richten.

Een maand nadat Hendrik Vuye en Veerle Wouters met slaande deuren uit de N-VA vertrokken, komen de twee politici weer naar buiten. Na hun vertrek bij de N-VA hebben de twee besloten om een aparte fractie in de Kamer te vormen. Die fractie heeft sinds vandaag een eigen logo en een website: vuyewouters.be.

Uit dat zwart-witte logo met klauwende Vlaamse leeuw en de teksten op de website moet duidelijk blijken waar de twee naartoe willen met hun project: die-hard Vlaams nationalisme, iets waar ze binnen de N-VA ook al mee bezig waren, in de denktank Objectief V. De twee gaan voluit voor "een onafhankelijk Vlaanderen in een confederale staat", bloklettert hun website. 

Kritiek op De Wever

Toen de denktank Objectief V na intern gehakketak - Vuye uitte openlijk kritiek op de gematigde communautaire koers van partijvoorzitter Bart De Wever - plots een partijorgaan werd, besloten de Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de partij te stappen. Dat deden ze met de aankondiging dat ze "nu vooral naar de toekomst willen kijken en een nieuw kader creëren waarin we onze projecten kunnen verderzetten. Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA, lijkt ons dit noodzakelijk."

Op de Vlaams-nationalistische website doorbraak.be, dat vanochtend de primeur kreeg van de plannen van de twee N-VA-dissidenten, legden ze uit dat ze onder hun nieuwe vlag "aan de slag kunnen en onze projecten verderzetten waarmee we bezig waren binnen het voormalige Objectief V."

"Wij hebben twee hoofdbedoelingen", legt Hendrik Vuye uit in een reactie aan VRT Nieuws. "Ten eerste zullen we wekelijks zullen in de plenaire vergadering een communautaire vraag stellen om aan te tonen dat België niet werkt. Ten tweede, en dat is voor ons het belangrijkste, gaan wij werken rond inhoud. Dat zullen wij bijvoorbeeld doen door naar buiten te komen met een 'grendelboek' waarin we alle Belgische grendels ontleden en aantonen hoe je die kan omzeilen."

Definitieve staatshervorming

Vuye en Wouters gaan dus focussen op het communautaire en voluit gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen in een confederale staat. Dat moet komen met een zevende staatshervorming. "De zevende staatshervorming moet een definitieve staatshervorming zijn."

Volgens de twee oud-N-VA'ers hebben de zes voorgaande staatshervormingen voor een "ingewikkeld kluwen van halfslachtige bevoegdheidsoverdrachten" gezorgd. Tegenover dat "vechtfederalisme zetten de twee een staatsmodel dat ervoor moet zorgen dat "de taalgemeenschappen van dit land vreedzaam samenleven".

Nog geen partij

Hoe de twee hun politieke toekomst zien, laten Vuye en Wouters in het midden. "Daar staat nog niets over vast. Wij zijn bezig ons te organiseren." Voorlopig blijven ze een fractie in het federale parlement.

Wat ze zullen doen bij volgende verkiezingen is nog onduidelijk. Voorlopig zijn er geen plannen om een eigen partij op te richten. "We sluiten niets uit, maar we gaan niet lopen voor we kunnen stappen. Zo zijn we niet." 

"Wij gaan intussen gewoon op een zinvolle manier de jaren doorbrengen die we in de Kamer zitten. Wij hopen mensen te overtuigen, met de inhoud die we brengen."

Meest gelezen