Direct naar artikelinhoud

Shutdown VS tenminste nog tot volgende week

Shutdown VS tenminste nog tot volgende week
Beeld AFP

De 'shutdown' van de Amerikaanse overheid duurt tenminste nog tot volgende week. Beide kamers van het Amerikaanse Congres werden vandaag voor enkele minuten bijeengeroepen, maar ondernamen geen stappen om de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid te beëindigen.

en

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden deden op de zesde dag van de shutdown niets om de financiering te herstellen voor de ongeveer 20 procent van de overheid die is getroffen. De shutdown zal naar verwachting minstens tot het weekend voortduren en waarschijnlijk zelfs tot in januari, aldus analisten.

De volgende zitting van de Senaat is gepland voor maandag om 10 uur Amerikaanse tijd, maar het wetgevende werk zou pas woensdag hervatten.

“Ambtenaren werkeloos thuis”

De Amerikaanse overheid zit gedeeltelijk 'op slot' nu het Congres en het Witte Huis geen overeenstemming konden bereiken over een nieuwe staatsbegroting. Honderdduizenden ambtenaren zitten thuis zonder loon, of moeten aan het werk zonder betaald te worden.

De onderhandelingen over de nieuwe begroting lopen al een tijd stroef. De Amerikaanse president Donald Trump wil in de begroting vijf miljard dollar vrijmaken voor de bouw van de grensmuur. Dat voornemen kan niet op goedkeuring rekenen van de Democraten in Washington.

Trump: “Democraten stellen illegale migranten boven Amerikaanse volk”

Trump legt de schuld voor de shutdown dan ook volledig bij hen. “De Democratische partij kiest er openlijk voor onze regering te sluiten om illegale migranten te verdedigen in plaats van het Amerikaanse volk”, luidt het in een persbericht van het Witte Huis.