Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Sluiting overheid VS duurt vrijwel zeker tot in het nieuwe jaar

Op de National Mall in Washington stapelt het vuil zich op vanwege sluiting van overheidsdiensten zoals de National Park Service.Beeld EPA

Het ziet ernaar uit dat de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid nog tot in het nieuwe jaar zal voortduren. Overleg tussen Democraten en Republikeinen om tot een compromis te komen over het conflict rond de begroting voor 2019 leverde donderdag weer niets op.

Dit betekent dat de ruzie zal uitdraaien op het eerste grote conflict tussen president Trump en de nieuwe Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen verloren hun flinke meerderheid bij de tussentijdse verkiezingen in november.

De sluiting van ministeries en andere overheidsdiensten duurt nu al bijna een week. Honderdduizenden ambtenaren zijn getroffen, evenals burgers die geen gebruik meer kunnen maken van overheidsdiensten. Een kwart van de overheid, zo’n vijftien ministeries en tientallen instanties, is gesloten omdat Trump en de Democraten geen akkoord kunnen bereiken over verbetering van de bewaking van de grens met Mexico.

Trump wil zo’n 5 miljard dollar voor de bouw van een muur maar de Democraten willen niet verder gaan dan 1,3 miljard dollar voor hekken langs de grens. De Democraten vinden een muur zinloos en niet effectief om de stroom illegalen tegen te houden. Beraad in de Senaat leverde donderdag niets op waarna de vergadering al na een paar minuten werd geschorst.

Medewerkers van de Transportation Security Administration (TSA) controleren passagiers op de luchthaven Reagan National Airport in Washington. Zij worden echter niet doorbetaald.Beeld AP

Onbetaald thuis

Op maandag is er een nieuwe zitting maar verwacht wordt dat dit weer niets zal opleveren. De eerstvolgende vergadering is dan op 2 januari. Ook in het Huis is de verwachting dat er niet meer gestemd zal worden in de komende dagen. Wel proberen leiders van beide partijen in de wandelgangen een compromis te bereiken, maar zij zijn niet optimistisch.

Dit betekent dat een deel van de nationale parken gesloten zal blijven, rechtszaken verdaagd zullen worden en zo’n 380.000 ambtenaren gedwongen thuis moeten zitten zonder doorbetaald te worden. Nog eens 420.000 ambtenaren moeten wel door blijven werken maar krijgen voorlopig geen salaris.

De Democraten in het Huis willen van hun nieuwe meerderheid gebruik maken door volgende week een wet aan te nemen om de overheidsdiensten weer te openen. “Als zij het niet doen voor 3 januari, dan doen wij het”, aldus de Democraat Jim McGovern, die vanaf volgende week de leiding krijgt over een belangrijke Huis-commissie. “Wij gaan ons als volwassenen gedragen en ons werk doen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Veto Trump

Maar de kans is klein dat deze wet tot iets zal leiden zonder medewerking van de Senaat. In de Senaat hebben de Republikeinen de meerderheid en anders heeft president Trump altijd zijn veto nog. “Dit gaat niet over de muur”, twitterde Trump donderdag. Hij beloofde zijn aanhangers tijdens de presidentsverkiezingen dat er een muur zal verrijzen aan de grens met Mexico om een einde te maken aan de stroom migranten die de VS proberen binnen te komen. 

Trump: “Dit gaat alleen over de Democraten die niet willen dat Donald Trump en de Republikeinen een overwinning boeken." Hij waarschuwde dat hij van de grensbewaking een groot onderwerp zal maken in 2020 tijdens de strijd om zijn herverkiezing.

Het Nationaal Archief in Washington is een van de overheidsdiensten die door de shutdown de deuren moest sluiten.Beeld EPA