Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Identiteit van duizend naar het zuiden overgelopen Noord-Koreanen gelekt

Pyongyang, Noord-Korea.Beeld AP

De persoonlijke gegevens van bijna 1.000 Noord-Koreanen die naar het zuiden zijn overgelopen, zijn uitgelekt. De informatie werd gestolen bij een hacking van de software van een Zuid-Koreaans instituut dat de overlopers begeleidt. Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording.

Door de schadelijke software zijn onder meer de geboortedata, namen en adresgegevens van 997 overgelopen Noord-Koreanen gelekt, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Er wordt gevreesd dat de informatie de families van de overlopers in Noord-Korea in gevaar kan brengen. 

Het ministerie zei niet wie verantwoordelijk was voor het stelen van de gegevens en wat het motief daarvoor zou kunnen zijn. Zuid-Korea heeft in het verleden Noord-Koreaanse hackers wel al meerdere malen beschuldigd van cyberaanvallen op Zuid-Koreaanse overheidsinstellingen en bedrijven.

Zuid-Korea telt 25 overheidsinstituten die de ruim 32.000 Noord-Koreaanse overlopers onder meer helpen bij het zoeken naar een baan. Ook verlenen ze juridische bijstand.