Oppositie boos over onvolledige notulen

De oppositie is misnoegd over de notulen van de vorige raadszitting en wil een nieuw en volledig verslag van de vorige gemeenteraad.

Frank Missotten

“In de vragenronde op het einde van de gemeenteraad worden er steeds heel wat onderwerpen aangesneden die na de geagendeerde punten aan bod komen”, vertelt Gerald Kindermans (CD&V). “Zo hadden we enkele vragen over de werken rond de nieuwe Chirolokalen in Vechmaal en over het plaatsen en weer wegnemen van parkeerverbodsborden in Klein-Gelmen. Maar ik stel helaas vast dat er in de ontwerpnotulen met geen woord gerept wordt over deze toegevoegde punten vanwege de oppositie. Indien dit niet aangepast wordt zijn wij genoodzaakt om voortaan deze agendapunten telkens officieel toe te voegen voor de vergadering. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat enkel de beslissingen vermeld worden en niet de verschillende standpunten van de verschillende sprekers. Volgens artikel 180 van het gemeentedecreet moeten de notulen alle besproken onderwerpen vermelden, hetgeen nu helemaal niet het geval is.”

Burgemeester Henri Dumont gaat niet in op het verzoek voor een nieuw verslag. “We zijn ook niet verplicht alles van de vragenronde te notuleren, dit hangt af van de meerderheid. Elk raadslid heeft trouwens het recht om extra punten op de dagorde te zetten.” Eerste schepen Kristof Pirard (Open Vld) benadrukt dat de notulen nauwkeurig gemaakt zijn en met aandacht voor ieders standpunten. “Net als bij alle vorige vergaderingen het geval was. Telkens zijn er na de bespreking van de agendapunten mondelinge vragen gesteld, nooit werden die genotuleerd en nooit kreeg men hierover bemerkingen. Gemeenteraadsleden hebben het recht om mondelinge vragen te stellen. Hoe dit recht moet worden uitgeoefend staat echter niet verder beschreven in het gemeentedecreet, hiervoor wordt verwezen naar het huishoudelijk reglement. In het huishoudelijk reglement van onze gemeente is het recht om mondelinge vragen te stellen niet verder uitgewerkt. Bovendien moeten de notulen volgens de heersende rechtspraak geen woordelijke of samengevatte weergave zijn van hetgeen in de gemeenteraad wordt gezegd.”

Vanavond (donderdag 20 oktober) vindt om 20 uur de zitting van oktober plaats in de raadzaal van het administratief centrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer