Weggebruikers alsmaar minder uit de weg voor ziekenwagens

© BELGA

Ambulanciers slaan alarm omdat ze vaak langer onderweg zijn dan nodig. De boosdoener: drukte op de baan en onbehulpzame chauffeurs. “Als arts merk ik dat mensen minder aan de kant gaan als de sirenes opstaan”, getuigde dokter Jan Christiaen.

adm

Een ambulance rukte gisteren uit nadat een jonge vrouw uit de bocht was gegaan op een oprit naar de Antwerpse ring. De jonge vrouw zat gekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. Normaal zou zo’n rit met loeiende sirenes slechts 7 tot 8 minuten mogen duren. Gisteren waren de ambulanciers meer dan 20 minuten op de baan. De schuldige hier: een drukke avondspits maar ook onbehulpzame chauffeurs.

“Een gekend probleem,” klinkt het bij dokter Christiaen, CEO van Ambuce, een bedrijf dat ziekenvervoer regelt in België. Volgens hem gebeurt het alsmaar vaker dat ziekenwagens, met sirene, soms ronduit gehinderd worden. “Ik merk als arts dat mensen minder aan de kant gaan, vooral als het een gewone ziekenwagen is. Hoe dat komt weet ik niet, misschien zijn ze op hun gsm bezig, maar vaak hebben ze de sirene niet gehoord.”

Chauffeurs zouden nog minder aan de kant gaan naargelang het type ziekenwagen. “De MUG laten ze over het algemeen nog door, maar een gewone ziekenwagen met sirenes minder,” aldus de arts. Hij vindt het misplaatst dat chauffeurs beslissen wat nu echte medische urgenties zijn en niet. In dringende gevallen, ongeacht het type voertuig, zijn het luttele minuten die het verschil kunnen maken tussen leven en dood, vertelde de arts nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen