Direct naar artikelinhoud

Belgische touroperators annuleren uitstappen naar Caïro en Gizeh na dodelijke aanslag op toeristenbus

Belgische touroperators annuleren uitstappen naar Caïro en Gizeh na dodelijke aanslag op toeristenbus
Beeld AFP

Touroperators Thomas Cook als TUI hebben al hun excursies naar Caïro en de piramides van Gizeh geannuleerd na een aanslag op een toeristenbus gisteravond. 3 van de 14 Vietnamese toeristen aan boord kwamen om, net als hun gids. 11 anderen raakten gewond. Vrt-nieuwsanker Wim De Vilder is met vakantie in Egypte en verblijft niet ver van de plaats van de feiten, maar hij merkte niets van de aanslag. “De bus was vermoedelijk op weg naar het klank- en lichtspel aan de piramides”, reageert hij op Radio 1. “Wij waren ook van plan om erheen te gaan, maar zagen daarvan af omdat het ‘s avonds erg koud kan zijn op dit moment van het jaar.”

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken had het eerst over twee doden en een tiental gewonden. Twee andere inzittenden van de bus kwamen nadien om door hun verwondingen, meldden verschillende Egyptische media vrijdagavond.

Zelfgemaakte bom

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de zelfgemaakte bom iets na 18 uur plaatselijke tijd ontplofte naast een drukke weg in de buurt van de pyrimades van Gizeh, net op het moment dat de toeristenbus passeerde. De veiligheidsdiensten hebben de omgeving van de aanslag afgesloten.


Inwoners maakten op sociale media gewag van een luide explosie. Beelden ter plaatse toonden dat aan één kant van de bus alle ramen kapot waren. Ook zat één kant vol krassen en donkere stofsporen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanslag als een “laffe terroristische daad”.

Vrt-journalist Wim De Vilder is met vakantie in Egypte en verblijft momenteel in de buurt van de piramides van Gizeh. Op Radio 1 vertelde hij deze morgen evenwel dat hij van de aanslag niets heeft gemerkt, ook niet van de nasleep ervan. “De site van de piramides is ‘s avonds gesloten, het enige wat je nog kan bezoeken is een klank- en lichtshow. Wij zagen daarvan af omdat het vrij koud kan zijn ‘s avonds in Caïro op dit moment van het jaar. In ons hotel zelf hebben we er niets van gemerkt. Er was een trouwfeest aan de gang en dat ging gewoon door.”

Extra vriendelijk

Volgens De Vilder was het personeel wel extra vriendelijk. “Zo'n aanslag betekent een economische klap voor een land dat zo afhankelijk is van het toerisme”, zegt hij nog. 

Vanavond verlaat hij Caïro, maar ongerust is hij niet. “Er was gisteren ook geen paniek in het hotel. De jongste jaren nam het aantal aanslagen overigens af in het land en de veiligheidsmaatregelen werden verhoogd.” (lees hieronder verder)

Extra vriendelijk
Beeld AFP

Egypte wordt regelmatig getroffen door aanslagen van extremistische groepen, die vooral gericht zijn tegen de veiligheidsdiensten en de christelijke Koptische minderheid. Door die aanslagen werden de veiligheidsmaatregelen aan toeristische trekpleisters al verhoogd.

Terreurgroep

In 2015 eiste terreurgroep Islamitische Staat een aanslag op een vliegtuig op, waarbij 224 inzittenden om het leven kwamen. Het vliegtuig was net opgestegen in de badstad Sharm-el-Sheikh en had voornamelijk Russische toeristen aan boord. De aanslag betekende een zware slag voor de toeristische sector, die erg belangrijk is voor de Egyptische economie. Die had dan weer te lijden onder politieke instabiliteit sinds de volksopstand van 2011 die leidde tot de val van president Hosni Moebarak.

De jongste maanden was het toerisme aan een opmars bezig. Volgens officiële cijfers kreeg het land vorig jaar 8,2 miljoen toeristen over de vloer. Dat zijn er nog een pak minder dan de 14,7 miljoen toeristen in 2010. De piramides van Gizeh, ten zuiden van Caïro, behoren tot de bekendste van Egypte en worden elk jaar door tienduizenden toeristen bezocht. (lees hieronder verder)

Terreurgroep
Beeld REUTERS

Excursies Thomas Cook voorlopig geannuleerd

Thomas Cook heeft een voor vandaag geplande excursie naar de Egyptische hoofdstad Caïro voor toeristen die verblijven op andere plaatsen in het land, voorlopig afgelast. Dat meldt een woordvoerster van de touroperator. Zowel Thomas Cook als TUI zegt geen Belgische klanten te hebben die in Caïro zelf verblijven.

De Belgische klanten van TUI en Thomas Cook, de grootste reisorganisators in ons land, zitten in de badsteden aan de Rode Zee. “Wij vliegen niet op Caïro, maar er zijn wel excursies naar daar. Deze week was er sowieso niet veel vraag naar. Doorgaans kiezen onze klanten daar niet voor. Ze komen voor de zon en de zee, niet voor verre en vermoeiende excursies”, zegt Tui-woordvoerder Piet Demeyere.

Thomas Cook had zo’n excursie naar Caïro gepland vandaag, maar die staat voorlopig “on hold”. “We wachten tot we verdere details hebben”, zegt een woordvoerster van het bedrijf. 

Excursies Thomas Cook voorlopig geannuleerd
Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...

De piramides van Gizeh.Beeld AFP