Direct naar artikelinhoud
IS

Syrië zegt Manbij in handen te hebben, Turkse interventie lijkt afgewend

Het geweld lijkt voorlopig verleden tijd in Manbij.Beeld AP

Een Turkse militaire actie tegen Syrisch-Koerdische strijders die al weken op til was, lijkt voorlopig afgewend. Vrijdag kondigde het Syrische leger aan de noordelijke stad Manbij te hebben ingenomen, die in handen was van strijders van de Koerdische militie YPG.

Rusland, dat op goede voet verkeert met zowel Turkije als Syrië, juichte de verrassende Syrische actie toe. Ook Turkije reageerde niet afwijzend. President Erdogan zei dat het Turkse leger ‘niets te zoeken heeft’ in Manbij als terreurorganisaties de stad hebben verlaten.

De inname van Manbij komt een dag voor het overleg tussen het Kremlin en Turkije over de situatie in Syrië nu de VS hebben besloten hun troepen uit het gebied terug te trekken. Honderden Amerikaanse militairen opereerden tot nu toe in en om Manbij om de Koerdische stad te beschermen.

De YPG is een bondgenoot van de VS in de strijd tegen onder andere IS. De bescherming die de strijdgroep genoot, was echter tegen het zere been van Ankara, dat de YPG beschouwt als een verlengstuk van de separatistische Turks-Koerdische rebellen van de PKK.

Het Syrische leger zei in actie te zijn gekomen na verzoeken van de bewoners van Manbij. Het noemde de YPG niet

Nadat president Trump aankondigde de Amerikaanse troepen in Syrië terug te trekken, leek de weg vrij voor Turkije om af te rekenen met de YPG. De Koerdische strijders lijken het nu echter snel op een akkoord te hebben gegooid met Damascus om een Turkse invasie af te wenden.

In een tweet riep de YPG het Syrische leger gisteren op Manbij binnen te trekken. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde de afgelopen dagen al dat het leger eenheden verzamelde nabij de stad.

Als de berichten kloppen, zou het voor het eerst in jaren zijn dat Manbij weer onder controle is van het Syrische leger. “Wij nodigen de Syrische regering, waartoe wij behoren, uit om het leger te sturen om Manbij te beschermen vanwege de Turkse dreigementen”, stelde de YPG in een verklaring. De strijdgroep zei dat het zijn strijders had teruggetrokken uit de stad om te vechten tegen het laatste bolwerk van IS in het oosten van Syrië, een strook land langs de grens met Irak.

Het Syrische leger zei in actie te zijn gekomen na verzoeken van de bewoners van Manbij. Het noemde de YPG niet. Het leger verzekerde dat het de “veiligheid van alle burgers en anderen in het gebied” zal waarborgen. Het is nog onduidelijk waar de Amerikaanse militairen, die tot voor kort patrouilleerden in het gebied, zich nu bevinden.

Voorspellingen komen uit

Met de komst van het Syrische leger komen de voorspellingen uit van onder meer Amerikaanse Congresleden dat de regering-Assad en Rusland gebruik zouden maken van het vacuüm dat is ontstaan door de Amerikaanse terugtrekking. Nadat het leger aankondigde dat het Manbij was binnengetrokken, juichte het Kremlin dat toe als een ‘positieve stap’.

Volgens Moskou is de stabilisatie van het grensgebied nu een stap dichterbij gekomen. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Damascus, probeert al enige tijd met Turkije en Iran een einde te maken aan de strijd in Syrië. Met de inname van Manbij heeft de regering-Assad nu weer een belangrijk gebied van het land in handen gekregen, zeven jaar na het begin van de burgeroorlog die aan meer dan 400.000 mensen het leven heeft gekost.