Direct naar artikelinhoud
Eurobarometer

Belg ligt meest wakker van migratie, klimaat en koopkracht

De gele hesjes protesteren in Brussel.Beeld Photo News

Waarvan ligt de Belg dezer dagen wakker? Volgens de nieuwste Eurobarometer: migratie, klimaat en koopkracht. Niet toevallig de thema’s waarvoor we de voorbije maand zo massaal op straat kwamen. 

De Klimaatmars, de Mars tegen Marrakech en de gele hesjes kwamen de afgelopen maand duidelijk niet uit de lucht gevallen. De nieuwe Eurobarometer rond ‘publieke opinie in de Europese Unie’, waarvoor per lidstaat telkens zowat 1.000 inwoners werden bevraagd in november, peilt onder meer naar de thema’s die het belangrijkst worden geacht. Wat betreft de uitdagingen op nationaal niveau vermeldden Belgen de volgende onderwerpen het vaakst: ‘migratie’ (29 procent), ‘leefmilieu, klimaat en energie’ (25 procent) en ‘stijgende prijzen/koopkracht’ (21 procent).

België scoort daarmee niet helemaal in lijn met het Europese gemiddelde. Migratie en koopkracht belanden ook daar in de top drie, maar die wordt dan aangevoerd door ‘werkloosheid’ als belangrijkste thema. In België is dat pas het zevende thema, een prioriteit die in lijn ligt met de berichtgeving van De Tijd vorige week: voor het eerst zijn zeven op de tien Belgen aan het werk, waarmee een historische drempel is overschreden. Het omgekeerde geldt voor klimaat, slechts het zevende agendapunt voor de gemiddelde Europeaan. Daar lijkt vooral een grote kloof te bestaan tussen enerzijds de landen in Scandinavië en West-Europa, die het thema prioriteit geven, en Oost- en Zuid-Europa, waar met scores onder de 5 procent amper draagvlak is.

29% van de Belgen vindt migratie het belangrijkste nationale thema

42% is dat percentage als het gaat om uitdagingen voor de EU

52% van de Belgen zegt de EU te vertrouwen

67% ervaart de Belgische economie als ‘goed’

Op vlak van de uitdagingen voor de Europese Unie steekt migratie er zowel voor de Belg (42 procent) als voor de Europeaan (40 procent) met kop en schouders bovenuit. Enkel in Portugal (terreur) en Zweden (klimaat) is het niet het belangrijkste thema waar Europa zich moet over buigen. 

In vergelijking met dezelfde periode in 2016 zijn de zorgen omtrent immigratie evenwel stabiel gebleven. De grootste omwenteling voor de Belgische opinie op EU-niveau ligt opnieuw bij klimaat – van 10 procent naar 26 procent – terwijl de terreurdreiging duidelijk een daling kende – 33 procent naar 18 procent. Opnieuw geen verassing, gezien de laatste grote terreuraanslag in ons land dateert van 22 maart 2016 in Zaventem. Dit jaar was er in mei wel een terroristische schietpartij in Luik, waarbij drie doden vielen.

Politiek vertrouwen

De Eurobarometer peilt ook naar het vertrouwen in de politieke instellingen. Met ongeveer vier op de tien Europeanen die vertrouwen uitspreken in de EU blijft de score het niveau van de voorbije twee jaar aanhouden, nadat het vertrouwensniveau tussen 2011 en 2016 eerder rond de 30 procent schommelde. België hoort met 52 procent bij de beteren van de klas, en kende de op twee na hoogste stijging wanneer gekeken wordt naar de vorige Eurobarometer (uit mei 2018).

Ook op nationaal niveau blijkt het vertrouwen van de Belg in de politieke instellingen gestegen, zowel voor de regering (+10 procent), het parlement (+12 procent) als de politieke partijen (+8 procent). Belangrijke kanttekening: de bevraging gebeurde voor de politiek crisis rond het Marrakech-pact en de val van de regering.

Diezelfde vertrouwensstijging zette zich de voorbije zes maand bijna in alle andere domeinen door – onder meer openbaar bestuur, justitie, defensie en media. Dat geldt ten slotte ook voor de Belgische economie. Die wordt door 67 procent als ‘goed’ ervaren, een stijging van 9 procent.