Direct naar artikelinhoud
Vuurwerk

Even mooi, maar diervriendelijk: geluidsarm vuurwerk

geluidsarm vuurwerk.Beeld Gaia

Van champagnekurk tot vuurwerk: knallen hoort een beetje bij de viering van het nieuwe jaar. Maar omdat vuurwerk wel eens overlast veroorzaakt, is er nu ook de keuze voor de geluidsarme variant. Even mooi, maar een pak diervriendelijker.   

Oudejaarsavond is een feest voor de mens en een nachtmerrie voor dieren. Door de luide knallen raken honden en katten in paniek. Verschrikte paarden kunnen zelfs uitbreken en ongevallen veroorzaken op de weg. Maar om het dierenleed te verzachten, komt de vuurwerkindustrie met een alternatief: vuurwerk dat stiller ploft. 

“Het is niet volledig stil, maar het is toch een groot verschil”, zegt Gaia-directeur Ann De Greef. “Omdat honden en katten veel beter kunnen horen dan de mens, zijn het vooral onverwacht luide knallen waarvan de dieren in paniek raken. Al moet je met je hond natuurlijk ook niet naar geluidsarm vuurwerk gaan kijken.”

Ook bij vuurwerkverkopers lijkt deze variant intussen populairder. 7th Heaven, een vuurwerkzaak in Kontich die ook vuurwerkshows verzorgt, biedt sinds dit jaar geluidsarm vuurwerk aan voor particulieren. Het spektakel blijft hetzelfde, enkel de overlast wordt gedempt. Traditioneel vuurwerk brengt volgens zaakvoerder Tom Van Landeghem maximaal een knal van 170 decibel teweeg, bij geluidsarm is dat 85 decibel. 

“Dat komt onder meer door een andere samenstelling van het kruit”, zegt Van Landeghem. “Omdat er minder kruit ontploft, is het ook veiliger. Ik schat dat 10 tot 20 procent van de vuurwerkbatterijen die we momenteel verkopen geluidsarm is. Het hoeft blijkbaar niet meer zo hard te knallen.” 

‘Vuurwerk hoeft blijkbaar niet meer zo hard te knallen voor onze klanten’
Tom Van Landeghem, vuurwerkzaak 7th Heaven

Weggelopen dieren

Een echte trend wil Van Landeghem het nog niet noemen. Wel krijgt hij veel aanvragen van gemeentebesturen voor shows met een gedempt volume. Het gebrek aan geknal compenseert de vuurwerkverkoper met extra vuureffecten. Een aantal steden heeft al gekozen voor geluidsarm vuurwerk om de dieren te ontzien. In Sint-Truiden zal het binnenkort de laatste keer zijn dat de gemeente nog luid vuurwerk laat afschieten. “Bij de nieuwjaarsborrel kan het nog niet, maar het vuurwerk tijdens de kermis in de zomer zal wel geluidsarm zijn”, zegt Ingrid Kempeneers (CD&V), de nieuwe schepen van Dierenwelzijn. 

Op termijn zullen de Truienaren volgens haar enkel nog diervriendelijk vuurwerk mogen afsteken, al moet het gemeentereglement wel nog worden aangepast. “Bij elk vuurwerk krijgt de politie meldingen van weggelopen dieren”, zegt Kempeneers. “Daar hebben we echt problemen mee. Als wij voor geluidsarm gaan, is het niet de bedoeling dat de burgers wel gaan knallen.” 

Zoals bekend zijn stadsbesturen de laatste jaren veel strenger geworden voor het gebruik van vuurwerk. Uit een bevraging van Het Nieuwsblad blijkt zelfs dat er in 38 Vlaamse gemeenten een totaalverbod geldt op oudejaarsavond. Als een gemeente vuurwerk toelaat, dan is dat vaak aan voorwaarden verbonden. 

‘Als wij voor geluidsarm gaan, is het niet de bedoeling dat de burgers wel gaan knallen’
Ingrid Kempeneers (CD&V), Schepen van Dierenwelzijn Sint-Truiden

Gemeenten volgen

Is geluidsarm dan de oplossing? Alleszins is het zo dat sommige gemeenten die niet moeten weten van traditioneel vuurwerk op oudejaarsavond wel geluidsarm vuurwerk toestaan. In Halle kan dat bijvoorbeeld als de inwoner een toelating heeft. 

Bij de steden en gemeenten is er al volop ge­ijverd voor stiller vuurwerk. Zo deed Gaia er een demonstratie mee in het Brusselse Jubelpark. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde vorig jaar een brief rond om stadsbesturen te informeren.  “Steden en gemeenten springen nu op de kar”, zegt Gaia-directeur Ann De Greef. “We hebben vorig jaar alle besturen aangeschreven en zullen dat nu, door de wissel van de legislaturen, opnieuw moeten doen.”