Samenscholingsverbod voor ‘gele hesjes’ aan Belgische grensovergangen, lauwe opkomst voor zevende protestweekend in Frankrijk

© Photo News

Het protest van de ‘gele hesjes’ tegen de hoge brandstofprijzen in België en Nederland lijkt (tijdelijk?) geluwd. In Henegouwen voerde de provinciegouverneur een samenscholingsverbod aan de grensovergangen met Frankrijk in, en ook bij onze zuiderburen is de opkomst voor een zevende opeenvolgende actieweekend matig.

jvh

De gouverneur van de provincie Henegouwen, Tommy Leclercq, heeft een samenscholingsverbod ingevoerd voor groepen van meer dan vijf personen aan de Belgische grensovergangen met Frankrijk. Het verbod is duidelijk gericht op de acties van de ‘gele hesjes’. Het besluit werd genomen in overleg met de zuiderburen.

‘Gele hesjes’-actievoerders hielden afgelopen week opnieuw blokkades en filterblokkades aan verschillende grensovergangen. In de nacht van woensdag op donderdag infiltreerden bovendien relschoppers tussen de ‘gele hesjes’ in Hensies. Ze pleegden een diefstal met geweld en staken een vrachtwagen in brand.

Het verbod is niet gericht op toeristen die halt houden op de stopplaatsen langs de snelwegen in Henegouwen. Volgens de website met verkeersinformatie van de federale politie zijn er zaterdag geen manifestaties van ‘gele hesjes’ gemeld.

Matige opkomst in Frankrijk

Midden in de eindejaarsfeesten, en nadat het vorige actieweekend al een sof werd, lijkt ook dit weekend intussen geen overweldigend succes te worden voor de Franse ‘gele hesjes’. Er werden protesten gepland in Parijs, Marseille, Lyon, Toulouse en Bordeaux.

Anderhalve maand na het begin van de protesten lijkt de beweging nu enigszins uit te doven: bij de eerste grote betogingen op 17 november daagden in heel Frankrijk in totaal nog 282.000 actievoerders op, half december bleven er daar nog 66.000 van over, en vorig weekend waren het er nog maar 38.600.

Nog één geel hesje houdt stand

In ons land houdt intussen nog één ‘geel hesje’ stand: zaterdagvoormiddag stond aan het rond punt van de industriezone van Courcelles nog welgeteld één man. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag waren het er nog drie.

Overdag zijn op het rond punt in Courcelles al perioden dat er niemand protest voert, maar tegen de avond verzamelen meer gele hesjes er rond een vuur. Zaterdagnamiddag is in Charleroi nog een manifestatie gepland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen