Tusk: "Als CETA vervalt, kan dat einde zijn van Europese handelsverdragen"

Als Wallonië blijft weigeren om CETA, het Europees-Canadese handelsverdrag, goed te keuren, vreest EU-president Tusk voor de gevolgen. Hij waarschuwt voor het einde van de Europese vrijhandelsverdragen als de publieke steun wegvalt. "Dit probleem overstijgt CETA", zegt hij.

Tusk is aangekomen voor de Europese top in Brussel. De Europese leiders zullen het hebben over migratie, Rusland en handel. Officieel staan de onderhandelingen over CETA niet op de agenda, maar de weigering van Wallonië om het akkoord te ondertekenen, zal zeker besproken worden.

Tusk wees er bij zijn aankomst meteen op dat "de onderhandelingen nog altijd bezig zijn". "Ik hoop dat België andermaal aantoont dat het de kampioen van het compromis is", zei hij.

Wallonië kreeg van de EU tot morgen de tijd om het akkoord toch goed te keuren. Vervalt het handelsverdrag met Canada, dan zou dat wel eens het einde kunnen betekenen van Europese handelsverdragen, waarschuwt Tusk.

"Wat nu aan de gang is, is een probleem dat CETA overstijgt, zei hij. "Als je de mensen er niet van kunt overtuigen dat handelsakkoorden in hun belang zijn, en dat onze onderhandelaars werken om hun belangen te verdedigen, kunnen we geen publieke steun bouwen rond vrijhandel. Dat betekent dat CETA ons laatste vrijhandelsakkoord kan zijn."

Meest gelezen