Direct naar artikelinhoud
Roken

Rookstopmiddel Champix wordt vaker en beter terugbetaald

Vroeger werd het middel Champix maximaal twee keer terugbetaald. Dat wordt nu drie keer per vijf jaar.Beeld rv

Het geneesmiddel Champix, dat helpt bij het stoppen met roken, wordt voortaan vaker en beter terugbetaald. Het moet mensen helpen na een mislukte poging om te stoppen met roken. “Dit is zeker een stap vooruit, maar er zou nog meer kunnen gebeuren.”

Het aantal rokers in ons land blijft met 20 procent al twee jaar stabiel. Dat blijkt uit de jaarlijkse rookenquête van de Stichting tegen Kanker. “Bovendien hebben we mogelijk te maken met een stijging van het aantal jonge vrouwen dat rookt”, zegt expert tabakspreventie van de Stichting tegen Kanker Suzanne Gabriels. “En dus weten we dat we later geconfronteerd zullen worden met een stijging in longkankers.”

Om dat aantal rokers naar beneden te helpen besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) nu om het geneesmiddel Champix, dat op doktersvoorschrift te krijgen valt, drie keer per vijf jaar te laten terugbetalen.

Tot nu toe werd Champix maximum twee keer terugbetaald. Dat wordt nu drie keer per vijf jaar

Waarom net dat geneesmiddel wordt gekozen, lijkt professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (Universiteit Gent) duidelijk: het is het meest effectieve. “Uit een kostenbatenanalyse die we een aantal jaar geleden deden, bleek dat het middel duidelijk duurder is maar dat de kans op stoppen met roken na 1 jaar ook duidelijk hoger ligt.” Let wel, Champix is geen wondermiddel. “Het is nog altijd een minderheid van de gebruikers ervan die ook daadwerkelijk stopt met roken”, zegt hij. Begeleiding en doorzettingsvermogen blijven met andere woorden beslissend.

‘Mensen klagen ook over de prijs voor alle middeltjes om dat stoppen te vergemakkelijken’
Karen JonckheereTabakoloog

Tot nu toe werd Champix maximum twee keer terugbetaald. Dat wordt nu drie keer per vijf jaar. Na die vijf jaar begint de cyclus opnieuw. Op die manier speelt de minister in op het feit dat rokers meestal meer dan één poging nodig hebben om te kunnen stoppen met roken. “Ik denk dat de gemiddelde roker toch zo’n vijf tot zeven pogingen nodig heeft om te kunnen stoppen”, erkent tabakoloog Karen Jonckheere die mensen begeleidt bij het stoppen van roken.

“Mensen klagen ook over de prijs voor alle middeltjes om dat stoppen te vergemakkelijken”, zegt Jonckheere. “Zelfs nadat we een lijstje hebben gemaakt om duidelijk te maken dat stoppen met roken een grote besparing inhoudt, blijft die klacht terugkomen. Voor veel mensen blijft het in één keer ophoesten van zo’n bedrag een drempel.”

Ook daar speelt de minister nu op in. Tot nu toe moesten rokers die Champix gebruiken de eerste twee weken van gebruik uit eigen zak betalen, het zogenaamde ‘starterspakket’. Die kostprijs van een kleine 50 euro wordt vanaf 1 februari 2019 gevoelig verlaagd naar 14,80 euro en zelfs 9,80 euro voor wie een derdebetalersregeling heeft. “Voor wie zich heeft voorgenomen om in het nieuwe jaar te stoppen met roken, kan dit het beslissende duwtje in de rug zijn”, zegt De Block.

“In die zin kan je deze maatregel zeker zien als een sociale maatregel”, erkent Annemans. Uit de jaarlijkse rookenquête blijkt immers dat de laagste sociaal-economische klassen disproportioneel meer rokers telt. “En dan is 50 euro voor sommigen toch te veel.”

‘Dit is zeker een stap in de juiste richting. Maar er zou nog meer kunnen gebeuren’
Suzanne GabrielsExpert tabakspreventie Stichting tegen Kanker

De reacties op de maatregel zijn overwegend positief. “Dit is zeker een stap in de juiste richting”, zegt Gabriels. “Maar er zou nog meer kunnen gebeuren.” De Stichting tegen Kanker pleit ervoor om de begeleiding voor het stoppen met roken te promoten. Ook wijst ze naar enkele effectieve preventiemaatregelen die genomen kunnen worden, zoals het opdrijven van de accijnzen op pakjes of het doorvoeren van neutrale sigarettenpakjes.

Kankerliga

Luk Joossens, van de Europese Kankerliga, stelt het scherper. “Als de minister er niet in slaagt de neutrale verpakkingen van sigaretten er door te krijgen, is ze gebuisd als minister. Nu de regering in lopende zaken is gegaan, valt dat moeilijk te voorspellen.” Bij het kabinet van De Block is te horen dat die maatregel al lang is beslist. “EU-lidstaten hebben nu de tijd om bezwaren aan te tekenen”, klinkt het. “Dat is een vaste procedure omwille van de mogelijke marktstoring.”

Wie wilt stoppen met roken of vragen heeft rond stoppen met roken, kan terecht op tabakstop.be of bellen naar 0800 111 00.