Juweel van gedeporteerde jood teruggevonden in kamp nabij Auschwitz

Een klein houten sculptuurtje, dat wellicht toebehoort aan een gedeporteerde jood, is ontdekt op de zolder van een concentratiekamp in de buurt van Auschwitz-Birkenau. Volgens Agnieszka Molenda van de Foundation of Memory Sites werd het hoefijzer aan een kettinkje, door een gevangene wellicht gedragen als juweel.
2008 AP

Het houten hoefijzer is ongeveer 7 mm groot. Het werd enkele dagen geleden teruggevonden op de zolder van een gebouw, dat vroeger deel uitmaakte van een concentratiekamp vlak bij Auschwitz. Het juweeltje was daar in het cement tussen de bakstenen beland. In dat specifieke gebouw kwamen op 5 oktober 1942 30 Franse joden om het leven, toen kampbewakers hen letterlijk dood sloegen. Op de bewuste zolder werden de gevangenen vastgehouden.

"We weten bijna niets over het kleinood, niet van wie het was, hoe en door wie het gemaakt is", aldus Agnieszka Molenda van de Foundation of Memory Sites. In de concentratiekampen moesten gedeporteerde joden al hun persoonlijke bezittingen afstaan. Dat een gevangene er toch in zou geslaagd zijn om een kettinkje te dragen, wijst volgens Molenda op een subtiel teken van verzet. "Wie weet behoort het wel toe aan een van de slachtoffers van 5 oktober 1942."

Sinds privéverzamelaars in 2013 hun krachten en collecties bundelden in de Foundation of Memory Sites zijn er al duizenden voorwerpen uit de concentratiekampen boven water gekomen. Het fonds werkt daarvoor samen met het Auschwitz-Birkenau museum. De meeste objecten zijn gevonden door particulieren. Een van de meest recente vondsten is een porseleinen Mickey Mousefiguurtje.

Meest gelezen