Theo Francken ontvangt verdachte poederbrief: “De haat en het haatzaaien mogen nu wel stoppen”

Theo Francken, zijn vrouw en kinderen hebben maandagmiddag enkele uren vastgezeten in hun woning na het openen van een brief met verdacht poeder in. Politie, brandweer en civiele bescherming kwamen ter plaatse en ook het medisch interventieplan werd in werking gesteld. Het poeder bleek een ongevaarlijk mengsel van bloem en plastic. “Het feit dat mensen dit doen en zo ver durven gaan, toont aan dat er wat mis is”, reageerde Francken intussen via een videoboodschap op Facebook.

cds, evdg, hsb, adm

De brief werd verstuurd naar het gemeentehuis van Lubbeek, de Vlaams-Brabantse gemeente waar Theo Francken sinds kort weer titelvoerend burgemeester is. Francken had zijn post meegenomen naar huis om die daar te openen, een van de brieven bleek het poeder te bevatten. Na onderzoek bleek het om een ongevaarlijk mengsel van bloem en plastic te gaan..

Niet enkel zijn vrouw en kinderen, maar ook twee medewerkers waren maandag aanwezig toen Francken de brief opende. Zij moesten eveneens in de woning in Lubbeek blijven. Ondertussen mag iedereen het huis opnieuw verlaten.

© hsb

Medisch interventieplan in werking

“Het gaat om een brief die deze voormiddag was aangekomen op het gemeentehuis en die meneer Francken heeft meegenomen naar huis en daar heeft geopend”, zei commissaris Walter Vranckx van de lokale politie Bierbeek/Boutersem/Holsbeek/Lubbeek.

“Al de mensen die in aanraking zijn gekomen met de brief, zullen medisch onderzocht moeten worden”, klonk het nog. “Het gaat dan om meneer Francken en zijn gezin, en de politiemensen die ter plaatse zijn gegaan maar ook om de mensen op het gemeentehuis die de brief aangeraakt hebben. We moeten nog nakijken om wie dat gaat. Er is niemand onwel geworden en niemand vertoont symptomen, dus we hopen dat het iets onschuldig was. Natuurlijk zijn het Leuvense parket en de federale gerechtelijke politie ook op de hoogte gebracht en wordt er een onderzoek ingesteld naar de afzender.”

Het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven stond eveneens stand-by om meteen te kunnen ingrijpen wanneer dat nodig zou blijken. Naast de hulpdiensten werd ook het crisiscentrum op de hoogte gebracht, zij maken volgens de Lubbeekse burgemeester een nieuwe dreigingsanalyse voor Francken als individu.

“Haat mag stoppen”

“De haat en het haatzaaien mag nu wel stoppen. Het migratiedebat is een moeilijk debat, maar zo ver is het nog nooit gekomen”, zei een bedrukte Francken aan Belga op enkele uren van oudejaarsavond. “Hopelijk blijkt het vals alarm en niets gevaarlijks te zijn.”

Ook via een videoboodschap op Facebook haalde hij uit naar haatzaaiende collega’s en media. “Dit is niet prettig”, zei hij duidelijk aangegrepen door de feiten. “Ik heb jonge kinderen, dit is er zwaar over. Men creëert haat, men beeldt mij af als nazisoldaat met het getrokken geweer, zoals Groen heeft gedaan, de jongeren van Groen en Ecolo. En dat gaat dan maar door en die denken dat ze zich alles mogen permitteren. Ze zaaien haat op die manier. En dan krijg je mensen die gek zijn en hele gekke dingen doen.”

(lees verder onder de video)

“Ik hoop dat dit een eenmalig feit is. Het is oudejaar (...), prettig is dit absoluut niet. Het feit dat mensen zo ver durven gaan toont aan dat er iets grondig mis is. Ik kan alleen hopen dat sommige collega’s, media, dokters en anderen eens heel diep nadenken over waar ze mee bezig zijn.”

Reacties

“Ik verschil regelmatig van mening met @FranckenTheo. In een liberale democratie kan én mag dat gewoon. Maar aanvallen, verdachte poeders, gescheld of geweld horen daar niet bij. Nooit. Daarom: kop op, Theo”, zo laat Gwendolyn Rutten weten.

“Onaanvaardbaar”, luidt het ook bij Vlaams parlementslid Imade Annouri (Groen). “Dit heeft niets meer te maken met debatten op het scherpst van de snee of het grondig en hartstochtelijk met elkaar oneens zijn. Geen enkel excuus voor mensen die zo een dingen opsturen.”

Toch komt er ook kritiek op de gewezen staatssecretaris, naar aanleiding van de videoboodschap die hij liet verspreiden. Francken had daarin onder meer gesteld “dat sommige collega’s, media, dokters en anderen eens heel diep (moeten) nadenken over waar ze mee bezig zijn”.

De arts Marc Van Ranst, die op sociale media regelmatig in de clinch gaat met Francken, noemt die laatste boodschap “laffe intimidatie die niet de minste indruk maakt”. In dezelfde tweet benadrukt Van Ranst ook dat poederbrieven “laf en ongehoord” zijn.

Ook Dyab Abou Jajah uit kritiek op Franckens video. “Dus volgens Theo Francken zijn de mensen die zijn onmenselijk beleid bekritiseren verantwoordelijk voor het feit dat hij poederbrief heeft ontvangen. Straks mogen we niks meer zeggen omdat er gekke mensen met domme ideeën rond lopen?”, schrijft hij. “Los hiervan vind ik dit erg voor zijn familie.”

Niet eerste keer

Begin dit jaar had Francken ook al eens af te rekenen met een verdachte brief, toen met poeder en een kogel erin. Die kwam echter aan op zijn kabinet als toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, niet in Lubbeek. Na enkele uren werd het kabinet toen weer vrijgegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen