Direct naar artikelinhoud
Nederland

Roerige jaarwisseling in Nederland: vuurwerk eist twee levens, vreugdevuur slaat over op huizen en twee kinderen gewond nadat ruit sneuvelt door zware knaller

In Nederland is de jaarwisseling niet zonder incidenten verlopen. In een dorp in Friesland en in Enschede kwamen twee personen in de nieuwjaarsnacht vermoedelijk door vuurwerk om het leven: de politie onderzoekt beide zaken. In Breda raakten twee kinderen dan weer gewond toen een ruit door zwaar vuurwerk sneuvelde en in Scheveningen is het jaarlijkse “vreugdevuur” dat met oudejaar wordt aangestoken op het strand compleet uit de hand gelopen. Het vuur sloeg over op de huizen in de stad.

en

Eerst moest de dijk worden ontruimd omdat het vuur op het strand te groot was geworden en te veel hitte veroorzaakte voor de toeschouwers. Getuigen meldden dat bij meerdere mensen haren en jassen spontaan vlam vatten door de hitte. Nadien bleek dat de vonken van het vuur ook de omgeving in brand staken. Vanochtend was de brandweer nog steeds de 48 meter hoge brandstapel aan het blussen. “Het gaat nog wel een aantal uren duren tot alles helemaal uit is”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Volgens de woordvoerder is er door de hulpdiensten fors ingezet: “Ruim honderd brandweermensen en politieagenten, misschien wel meer.’’

Ook worden graafmachines en shovels ingezet om de stapel uit elkaar te trekken en de kern van de stapel te kunnen blussen. Vlammen zijn in de stapel niet meer zichtbaar, er hangt wel een dikke rookwolken boven. Verderop, bij de wijk Duindorp, brandt de andere vuurstapel nog volop.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens de brandweer zijn onder meer branden ontstaan in de duinen. Op Twitter is te zien dat de brandweer massaal ter plaatse is en daken blust van onder meer een snackbar en de oude kerk, om te vermijden dat die in brand vliegen. “Er zijn direct meerdere hoogwerkers ingezet om daken preventief te koelen om te zorgen dat er geen nieuwe branden zouden uitbreken”, klinkt het. 

De chaos is compleet, schreef een lokale krant. De boulevard bij Scheveningen werd vanwege de onveilige situatie ontruimd. Omdat het publiek niet wilde meewerken werd de Mobiele Eenheid van de politie ingezet. 

Twitter bericht wordt geladen...

Omvang van schade onbekend

De exacte omvang van de schade is nog niet bekend, maar de boulevard van Scheveningen ligt alvast bezaaid met as. Ook vatten veel fietsen door het vliegvuur vlam. Niemand raakte gewond. De brandweer kon nog niets zeggen over hoe het vreugdevuur uit de hand heeft kunnen lopen. Weerdiensten waarschuwden eerder wel al voor een vrij krachtige westenwind bij de kust tijdens oud en nieuw.

“Het gaat nog wel uren duren om alles vervolgens op te ruimen en schoonmaken.’’ Veegwagens hebben inmiddels al wel een groot deel van het centrum en boulevard ontdaan van de zwarte smurrie die is achtergebleven.

Veel fietsen vatten vlam door het ‘vliegvuur’.Beeld ANP

Twitter bericht wordt geladen...

Op het strand in Den Haag strijden Scheveningen-dorp en Duindorp jaarlijks om wie het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur kan maken. De vreugdevuren zijn erkend als Nederlands cultureel erfgoed.

De vreugdevuren waren dit jaar veel hoger dan toegestaan, meldt de openbare omroep NOS. De brandstapel in Scheveningen had dit jaar een hoogte van 48 meter, terwijl die volgens de afspraken niet hoger mocht zijn dan 35 meter. De risico’s daarvan waren bovendien al jaren bekend, weet de NOS.

De maximale hoogte van de vreugdevuren is vastgelegd in een convenant tussen de gemeente en de organisatie. 

De stapel houten paletten die op het strand van Scheveningen als vreugdevuur in brand werd gestoken tijdens de jaarwisseling.Beeld AFP

Dode in Friesland

Even voor acht uur gisterenavond werden de hulpdiensten in het Friese dorp Morra in de gemeente Dongeradeel waartoe ook de stad Dokkum behoort, massaal opgeroepen voor een incident, waarbij een persoon om het leven gekomen was. Een omstander vertelde een aanwezige fotograaf dat hij vuurwerk op zich af zag komen en een enorme knal hoorde.

Twitter bericht wordt geladen...

Dat vuurwerk de oorzaak is van het overlijden, is nog niet officieel vastgesteld, maar er is wel ‘een sterk vermoeden’ dat dat het geval is. 

Dode in Enschede

Rond een uur 's nachts liet de politie van Enschede (Overijssel) dan weer via Twitter weten dat ze in de Gerststraat een dode man hadden aangetroffen. De man is vermoedelijk bij een explosie omgekomen, aldus de politie:

Twitter bericht wordt geladen...

De politie onderzoekt nog de exacte toedracht, maar heeft sterk het vermoeden dat de man door vuurwerk om het leven is gekomen. 

Hulpdiensten bij een woning aan de Gerststraat in Enschede waar een dode man werd aangetroffen. Waarschijnlijk is het slachtoffer door een explosie om het leven gekomen.Beeld ANP

Op foto’s is te zien dat de straat op de plaats van het ongeval bezaaid ligt met vuurwerkresten. De politie roept getuigen op zich te melden.

Ruit gesneuveld door zwaar vuurwerk

In de stad Breda  (Noord-Brabant) zijn gisterenavond twee kinderen gewond geraakt toen een ruit van een woning sneuvelde door zwaar vuurwerk. De kinderen zijn door ambulances meegenomen. Er is nog niets bekend over de aard van het letsel van de kinderen. De politie heeft een persoon meegenomen en doet onderzoek. De omgeving rondom de woning is afgezet. Ook twee auto’s raakten beschadigd door het vuurwerk.

In Tilburg heeft de politie een man gearresteerd omdat hij een agent te lijf ging met een balk. Dat gebeurde nadat iemand een ruit van een woning had vernield en vuurwerk naar binnengooide. Agenten wilde de verdachte aanhouden, maar omstanders keerden zich tegen de politie. Een van hen probeerde met een balk een agent te slaan. De politie moest pepperspray gebruiken om de verdachte (51) te stoppen. Hij werd aangehouden voor poging tot doodslag. De verdachte die de ruit vernielde rende in het tumult weg. Hij werd niet meer teruggevonden.

Zwaargewonde bij carbidschieten

In de gemeente Noordoostpolder (Flevoland) raakte een man zwaargewond bij het ‘carbidschieten', een traditie waarbij een lege melkbus met water en een stuk carbid - een verbinding van koolstof en calcium - gevuld wordt. Als de kalkachtige brokken nat worden, vormt zich een explosief gas dat met een klap explodeert waarbij het deksel van de melkbus honderden meters wegschiet.

Het slachtoffer schoot volgens de politie in het dorp Rutten carbid met een mesttank waarbij een explosie ontstond. De man belandde daardoor in het water, aldus de politie die nog onderzoekt wat zich precies heeft afgespeeld.

lees verder onder de foto:

Carbidschieters in actie in het Nederlandse IJsselmuiden. Doorgaans worden sterke melkbussen gebruikt. Foto uit 2014.Beeld ANP

Bij bijna elke jaarwisseling in Nederland vallen er doden door het afsteken van vuurwerk. Vorig jaar kostte dit het leven aan een 39-jarige inwoner van Swifterbant (Flevoland). Het jaar daarvoor overleed een 54-jarige man uit Meppel (Drenthe) eveneens door vuurwerk.

Particulier vuurwerk 

Ondanks dat er in verschillende grote Nederlandse steden (Den Haag, Rotterdam en Amsterdam) grote vuurwerkshows gehouden worden, kopen de Nederlanders aan het einde van het jaar massaal vuurwerk in en wordt er massaal particulier vuurwerk afgestoken. 

Nederlanders kochten de afgelopen dagen voor 70 miljoen euro aan onder meer pijlen, cakes en potten om de viering luister bij te zetten.

Kinderen kijken naar een vuurwerkshow tijdens Het Nationale Kinder Vuurwerk voor de Erasmusbrug.Beeld ANP
Kinderen kijken naar een vuurwerkshow tijdens Het Nationale Kinder Vuurwerk voor de Erasmusbrug.Beeld ANP
Blokkades in de omgeving van de Erasmusbrug in Rotterdam op oudejaarsavond voorafgaand aan het Nationale Vuurwerk.Beeld ANP
Schade op de Boulevard van Scheveningen door vliegende vonken afkomstig van het grote vreugdevuur op het strand.Beeld ANP
Het vreugdevuur in Scheveningen loopt uit de hand: vuurtornado's op het strand.Beeld Twitter/Stefan Dijkstra
In het Friese dorp Morra is gisterenavond iemand om het leven gekomen, vermoedelijk door vuurwerk.Beeld ANP