Direct naar artikelinhoud
Europese Centrale Bank

Van Overtveldt opnieuw kritisch voor ECB: "We moeten aan alternatieven denken"

Johan Van Overtveldt.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert kritisch op het nieuws dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven ongewijzigd laat. "Het beleid van de ECB begint neveneffecten te veroorzaken. Het is tijd om aan alternatieven te denken." De Belgische minister van Financiën gaat daarmee opnieuw in tegen het beleid van de ECB.

en

Eerder vandaag liet ECB-voorzitter Mario Draghi weten het beleid van de ECB ongewijzigd te laten. Voorlopig blijven de rentetarieven dus op het historisch lage peil van 0 procent. Volgens Van Overtveldt zijn de limieten van dat beleid ondertussen bereikt, dat zegt hij in een interview met De Morgen dat dit weekend verschijnt. "Het lage rentebeleid van de ECB begint neveneffecten te veroorzaken die toch wel aanzienlijk zijn. Zeker op het vlak van pensioenen, verzekeraars en banken. Het wordt tijd dat we ons bezinnen over het geheel van dat beleid."

'Het lage rentebeleid van de ECB begint neveneffecten te veroorzaken die toch wel aanzienlijk zijn. Zeker op het vlak van pensioenen, verzekeraars en banken'
Johan Van Overtveldt (N-VA)

Volgens Van Overtveldt lijkt het stilaan tijd om alternatieven te overwegen. "Als je ziet wat de negatieve rentevoeten teweegbrengen, moet je toch overwegen om dat beleid bij te stellen. Ik wil benadrukken dat de ECB volledig onafhankelijk werkt en dat moet blijven doen, maar je begint wel de sporen te zien bij de onder meer verzekeraars van de aanvullende pensioenen. Zij moeten hun producten blijven financieren in een omgeving van nulrentes en negatieve rentes. Dat wordt complex, om het minste te zeggen." 

Toen Van Overtveldt zich in 2015 eveneens kritisch uitliet over het beleid van de ECB, veroorzaakte dat nog een storm van protest. Vooral CD&V-voorzitter Wouter Beke vond het niet kunnen dat een Belgische minister van Financiën kritiek had op de ECB. "Ik vind het ongepast dat de minister van Financiën dit soort uitspraken doet", klonk het toen.