Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Keten Belgische IS-vrouwen aan onze Vrouwe Justitia

Maarten Rabaey.Beeld Tim Dirven

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

België moet op bevel van een rechter stappen nemen om zes onschuldige kinderen van twee Belgische IS-vrouwen terug te halen uit Syrië. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block gaat nu wel nog in beroep tegen het onverwachte vonnis om ook hun twee moeders te repatriëren die voor IS-lidmaatschap al vastzitten in een Koerdisch-Syrisch kamp. Naar sommige kiezers toe is dat wellicht een goede politieke zet. Toch stelt zich de vraag of ze de rechtsstaat hiermee een dienst bewijst. Staat de regering voldoende stil bij de gevolgen om de IS-vrouwen daar in de vergeetput te stoppen? 

“Ze hebben doelbewust en herhaaldelijk ons land de rug toegekeerd. Dat ze nu verwachten dat we hen komen halen, is ons uitlachen”, stelde De Block zondag, al lijkt ze niet te beseffen dat ze daarmee de rechtspraak in de wind zet. Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) zijn geen vakantiegangers die zich in de nesten werkten, het zijn voortvluchtige terreurveroordeelden die in maart vorig jaar door de Antwerpse rechtbank bij verstek veroordeeld zijn tot vijf jaar cel voor terreuractiviteiten. Het is dan ook kortzichtig om beiden in hun Koerdisch kamp in Syrië te laten stikken. Er zijn meerdere redenen om ze wél te repatriëren.

Als we Belgische IS-aanhangers niet terughalen uit instabiele regio’s blijft de kans bestaan dat ze vroeg of laat weer aansluiting zoeken bij extremisten die het gemunt hebben op onze rechtsstaat

De eerste is een basisprincipe van onze rechtsstaat. Voor onze grondwet is iedereen gelijk. Net daarom is Vrouwe Justitia blind. Net daarom laten we, zonder onderscheid, voortvluchtige of bij verstek veroordeelde onderdanen in het buitenland door het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie ophalen en hier berechten, of opsluiten. Het bekendste voorbeeld is tot vandaag hoe justitie in 1990 kosten noch moeite spaarde om wijlen Patrick Haemers en co. vanuit Brazilië met een C-130 naar België te vliegen nadat ze in Rio opgepakt waren.

Onze toekomstige veiligheid

Net zoals Haemers destijds zou een repatriëring van Belgische IS-leden die door onze justitie gezocht worden ook de waarheidsvinding dienen. Hun getuigenis tijdens een verhoor of in een rechtszaal kan belangrijk zijn voor (de nabestaanden van) alle IS-slachtoffers die antwoorden zoeken. Mogelijk hebben Belgische IS-leden nog inlichtingen over actieve terreurnetwerken, of over de aanslagen van 22 maart 2016.

Een laatste argument om Belgische IS-handlangers te ketenen aan onze Vrouwe Justitia is onze toekomstige veiligheid. Nu VS-president Trump heeft aangekondigd zijn troepen uit Syrië terug te trekken, zal Turkije zijn offensief tegen de Koerden opvoeren. De kans blijft dus bestaan dat Belgische IS-strijders of handlangers in Syrië tijdens de oorlogschaos weer vrijkomen, en weer aansluiting zoeken bij extremisten die het gemunt hebben op onze rechtsstaat.