Direct naar artikelinhoud
Politiek

VB-verkozene stapt in meerderheid Antwerps district: “N-VA en CD&V offeren het cordon sanitaire op”

An Van Uffelen.Beeld Facebook/An Van Uffelen

Vlaams Belang-verkozene An Van Uffelen stapt als onafhankelijke in de meerderheid van CD&V en N-VA in het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Zo lijkt het cordon sanitaire doorbroken.

Met amper 10.000 inwoners is Berendrecht-Zandvliet-Lillo het dunst bevolkte district van Antwerpen. Toch zijn alle ogen gericht op het uitgestrekte gebied ten noorden van de stad. CD&V en N-VA gaan er in zee met An Van Uffelen, die op 14 oktober nog verkozen werd op de lijst van Vlaams Belang. Zij gaat verder als onafhankelijke.

Zondag verklaarde Van Uffelen dat het Vlaams Belang voor haar dé partij blijft. "Maar door mee in dit bestuur te stappen, denk ik meer te kunnen verwezenlijken", zei ze in Gazet Van Antwerpen. Achteraf trok ze die woorden weer in. Toch blijft de indruk bestaan dat N-VA en CD&V via een kleine omweg het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang verbreken.

Peeters in het verweer

"N-VA en CD&V offeren het cordon sanitaire op", zegt Karel Hendrickx van PRO 2040, een verzameling van socialisten en onafhankelijken. Ook Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter lijkt daar zo over te denken. Hij tweette het nieuws over zijn ex-partijgenote trots de wereld in.

Intussen moet CD&V-lijsttrekker Kris Peeters voluit in het verweer. "Wij hebben altijd gezegd niet te zullen samenwerken met extreme partijen. Dat geldt in de stad, maar ook in de districten. We zullen de nodige gesprekken voeren om meer duidelijkheid te krijgen." Gisteren had CD&V daar nog niets aan toe te voegen.

Ook bij N-VA zeggen ze de zaak te onderzoeken. De partij wijst erop dat Van Uffelen nu afstand heeft genomen van het Vlaams Belang. Dat is belangrijk, klinkt het. Maar of het ook voldoende is? Dat valt nog te bekijken.