De Columbus - Wim Lybaert
Volledig scherm
PREMIUM
De Columbus - Wim Lybaert © © Geert Van Hoeymissen

Wim Lybaert is verslaafd aan slaappillen: is die medicatie echt zo onschuldig als hij denkt?

Wim Lybaert (50) is verslaafd aan slaappillen. ‘De Colombus’-presentator neemt al vijf jaar slaapmedicatie in en getuigt daarover in het nieuwe Canvasprogramma ‘De slapelozen’, dat vanaf oktober op het scherm te zien is. Eén op de acht Belgen grijpt elke avond routineus naar een slaappil zonder er verder bij stil te staan. Maar is dat verstandig? Zijn slaapmiddelen echt onschuldig? Wij legden onze vragen voor aan een farmacoloog en een slaapexpert. 

28 reacties

  • Caroline LOWYCK

    5 jaar geleden
    Ik heb al alles soorten tips geprobeerd: ik sport, ik eet gezond, niets helpt om goed te slapen zonder mijn halve slaaptablet. Ik kan je verzekeren wanneer je 5 nachten na elkaar niet slaapt en voltijds moet gaan werken dat dit niet leefbaar is. Dus mijn enige redding is mijn slaappil! Laat mij morgen in pensioen gaan en geen stress meer hebben van mijn werk dan ben ik er zeker van dat ik geen slaapmiddel meer zal moeten nemen. Je moet eerst weten wat het is vooraleer je een oordeel kan vellen.
  • Andy Verachtert

    5 jaar geleden
    Bijna alle pillen hebben uiterst schadelijke bijwerkingen waarover nooit gepraat wordt, het minst van al door artsen en apothekers
  • Hanne Vlaeminck

    5 jaar geleden
    Er is een verschil tussen gewone thee die vol zit met theïne waar je slecht van slaapt, en de kruidenthee die je helpt tot rust komen. Bij echte slapeloosheid werkt dit natuurlijk niet. Waar ook met geen woord over gerept word in het artikel is melatonine, het slaaphormoon. Een aanrader voor mensen die niet aan de èchte slaappillen willen. In Nederland vrij te verkrijgen en pakken goedkoper dan hier in de apotheek.
  • Guido Deville

    5 jaar geleden
    Veel mensen hebben er geen benul van wat chronische slapeloosheid is. In een significant deel van de gevallen is er geen enkele aanwijsbare oorzaak. Klassieke slaapadviezen brengen geen enkele aarde aan de dijk.Dat men met een slaappil ‘ s morgens per se wakker wordt als een zombie is eveneens een fabel. Het zal misschien afhangen van het slaapmiddel en de persoon, maar met Lormetazepam heb ik ‘s morgens nooit een zombiegevoel gehad en overdag steeds efficiënt kunnen werken.
  • jean petermans

    5 jaar geleden
    Er dient wel een verschil gemaakt te worden,, je slaapmiddelen en je hebt inslaapmiddelen.