Direct naar artikelinhoud
Rellen in Brussel

De Crem over rellen tijdens jaarwisseling: “Werkt die structuur van de Brusselse politie wel?”

Tijdens de jaarovergang werden in Sint-Jans-Molenbeek verschillende auto’s in brand gestoken.Beeld Amias Stijn Tshibangu Ngalula

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) noemt de rellen tijdens de jaarwisseling in Brussel “totaal onaanvaardbaar”. Net als Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) stelt hij zich vragen bij de planning en organisatie van de Brusselse politie. De relschoppers die hulpverleners bedreigden en branden stichtten riskeren minstens vijf jaar cel. 

De politie zoekt nog actief naar vandalen en relschoppers die in Molenbeek winkels plunderden en brandweerlui aanvielen. Zowat dertig relschoppers plunderden daar een computerwinkel en een apotheek. Vijf auto’s en een huis gingen in vlammen op. Een brandweerwagen die kwam blussen, werd bekogeld met stenen en vuurpijlen. Het metrostation Zwarte Vijvers moest even gesloten worden op bevel van de politie.

De politie pakte gisteravond 25 mensen op. “We onderzoeken camerabeelden om ook de rest van de deelnemers te identificeren.” De daders riskeren minstens 5 jaar cel. Gilles Dejemeppe van het Brussels parket: “Wie een agent slaat of verwondt riskeert een nog zwaardere sanctie. Als blijkt dat iemand opzettelijk brand heeft veroorzaakt in een bewoond huis, kan dat zelfs tot bij het hof van assisen raken.”

Een van de verdachten is vanochtend al voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van smaad, bedreigingen en weerspannigheid. Of de man ook onder aanhoudingsbevel is geplaatst, is nog niet duidelijk. Een tweede man die gerechtelijk was aangehouden, moet zich op 1 februari voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden, eveneens voor smaad, weerspannigheid en bedreigingen.

Brandweer vraagt “duidelijk signaal”

De Brusselse brandweer vraagt na de rellen een “duidelijk signaal” van de overheid. Dat zegt woordvoerder Walter Derieuw aan de VRT. “Het stopt hier en het gaat niet verder”, klinkt het. 

Dat signaal lijkt er alvast te komen van Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Beiden stellen zich vragen over de planning en de aanpak van de Brusselse politie.

Brandweer vraagt “duidelijk signaal”
Beeld Amias Stijn Tshibangu Ngalula

Dit is “totaal onaanvaardbaar”, zei De Crem in De ochtend op Radio 1. “In de planning zou men toch beter voorbereid moeten zijn op dergelijke evenementen, zeker wanneer men weet dat er vroeger al problemen zijn geweest.”

No-gozones

De mensen van de politie en de brandweer doen hun werk, aldus De Crem. “Maar daarvoor zijn er structuren: de politiezones in Brussel en de structuur op vlak van het Brussels Gewest. Ik vraag mij af of al die planningsstructuren wel werken.” 

De minister pleit voor een harde aanpak. “We kunnen ons niet blijven verdrinken in overbodig en overtollig overleg. Er moet een harde aanpak komen, die verder gaat dan wat tot nu toe is gebeurd. De openbare orde waarborgen is de kerntaak van de overheid.”

De Crem kondigt een onderzoek aan “zodat we niet in een situatie van no-gozones belanden”. “Ik ga nader bekijken wie wat deed en wie wat niet heeft gedaan.” 

Daarnaast belooft hij extra agenten te zullen aanwerven. “Vorig jaar hebben we 2.500 mensen gerekruteerd. Ook dit jaar willen we zoveel agenten aanwerven. De middelen zijn er in elk geval. Als dat een deel van de oplossing is, zal ik mij daartoe engageren.” 

Minister Gatz wees eerder vanmorgen naar de politieleiding. “Op het niveau van de zone of zelfs het gewest hadden ze beter voorbereid moeten zijn.” Hij pleit voor de creatie van één grote politiezone.

Politie: “Wel voorbereid”

De betrokken politiekorpsen wensen niet te reageren op de opmerkingen van de ministers.

“We kunnen enkel aanstippen dat we wel degelijk voorbereid waren op Oudejaarsavond, en dat er ook ploegen van de federale politie op het terrein aanwezig waren”, klinkt het. “Het voorziene systeem heeft dus gewerkt. Verder kunnen we enkel vaststellen en betreuren dat een aantal jongeren dit jaar extreem gewelddadig zijn geweest.”

‘Over heel Brussel zijn er minder incidenten gemeld en minder arrestaties verricht’
Gilles Dejemeppe, Brussels parketwoordvoerder

Volgens het Brusselse parket verliep de Oudejaarsnacht zelfs rustiger dan de voorbije jaren. “Met uitzondering van wat er in Sint-Jans-Molenbeek is gebeurd, weliswaar”, zegt Brussels parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe. “Maar over heel Brussel zijn er minder incidenten gemeld, minder arrestaties verricht en minder mensen ter beschikking gesteld van het parket dan de voorbije jaren. Dat stellen we zelf vast en krijgen we ook te horen van de verschillende politiekorpsen.”