Direct naar artikelinhoud
Politiek

Francken na de poederbrief: “Ik hoop dat de politie de dader of daders snel vindt”

Theo Francken.Beeld BELGA

De poederbrief die op oudejaarsavond bezorgd werd aan voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), bevatte meel en plastic. Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door het Leuvense parket.

De brief kwam maandagvoormiddag aan op het gemeentehuis in Lubbeek. Francken nam de brief mee naar huis, waar hij hem opendeed. Toen bleek dat er een onbekend poeder in zat, werd de woning van zijn familie meteen onder quarantaine geplaatst en werd het medisch interventieplan afgekondigd. Zowel Franckens gezin en twee medewerkers die ook aanwezig waren, moesten medisch onderzocht worden. De Civiele Bescherming ging ter plaatse om de brief op te halen. 

Eenmaal de enveloppe door de Civiele Bescherming was meegenomen en niemand onwel bleek te worden of enige andere symptomen vertoonde, werd het huis weer vrijgegeven. Uit onderzoek is intussen gebleken dat de enveloppe geen gevaarlijk product bevatte, maar enkel meel en plastic.

“Ik hoop dat de politie de dader of daders snel vindt”, zei Francken over het incident in de marge van zijn eedaflegging als burgemeester van Lubbeek. “Het was geen prettige ervaring, vooral omdat dit zich thuis heeft afgespeeld. Ik heb op dat vlak al veel meegemaakt. Ik ontving al vele doodsbedreigingen. Op mijn kabinet als staatssecretaris was er ook al een bomalarm en arriveerde er eveneens al een poederbrief, maar als dit echter in je eigen huis gebeurt, is dit zeker niet prettig. Ik hoop dat zoiets in de toekomst niet meer voorkomt”, aldus Francken. 

(Lees verder onder de video)

Gerechtsgebouw

Vandaag was er opnieuw een incident met een verdacht poeder, deze keer in het gerechtsgebouw van Leuven. Dat melden de lokale politie en de brandweer.

In het Leuvense gerechtsgebouw werd vanochtend verdacht poeder aangetroffen in een postbak. De brandweer is ter plaatse met een commandowagen en een ploeg voor een chemische interventie. Ook de Civiele Bescherming is opgeroepen en is onderweg om het poeder op te halen. Voorlopig is er geen sprake van slachtoffers of mensen die onwel geworden zijn. 

“Mogelijk gaat het om iets totaal onschuldigs, maar we nemen geen risico’s”, zegt Nicolas Del Piero, de woordvoerder van de Leuvense politie. “Het gaat om poeder dat werd aangetroffen in een postbak, waarin verschillende brieven en postpakketten zaten. Het poeder zat dus niet in een enveloppe of in een pakje. Het is niet de eerste keer dat er in een dergelijke postbak losliggend poeder wordt aangetroffen en de vorige keren bleek dat dan vaak om gips te gaan dat afkomstig was van renovatiewerkzaamheden.”

De verschillende afdelingen in het gerechtsgebouw waar de postbak is gepasseerd, zijn ontruimd.