Brusselse Marokkanen ongerust over verplichte dienstplicht in hun vaderland

© AFP

Marokko voert dit jaar opnieuw de militaire dienstplicht in voor mannen en vrouwen tussen de 19 en 25 jaar. Het nieuws leidde tot de nodige onrust bij jongeren van Marokkaanse afkomst in het buitenland, en dus ook in België. In de tekst van het wetsontwerp is namelijk niet duidelijk of de circa 70.000 à 100.000 Belgische Marokkanen ook een oproepbrief kunnen verwachten. De Marokkaanse ambassade in ons land zegt nu dat de jongeren zich geen zorgen moeten maken.

rrln,tg

Marokko zal dit jaar de militaire dienstplicht opnieuw invoeren. Marokkaanse jongemannen en -vrouwen tussen de 19 en 25 jaar zullen twaalf maanden lang het leger in moeten in het Noord-Afrikaanse land. Maar voor wie geldt de dienstplicht precies? De tekst in het wetsvoorstel ging namelijk niet specifiek in op Marokkanen met een dubbele nationaliteit die in het buitenland wonen. Dat leidde tot onrust in de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap, onder meer in Brussel. Khalil Zeguendi, hoofdredacteur van het magazine Le Maroxellois, stelt dat het om 70.000 tot 100.000 jongeren in ons land gaat.

“Ik krijg veel vragen van ouders en jongeren, maar de wettekst is heel duidelijk. Jongemannen en -vrouwen met zowel de Belgische als Marokkaanse nationaliteit moeten twaalf maanden naar Marokko”, zegt Zeguendi aan La Dernière Heure. “Als ze op dat ogenblik aan het studeren zijn, kunnen ze nog tot hun veertigste opgeroepen worden.”

“Wie wil iemand aannemen die mogelijk een jaar weg is?”

“Die jongeren zijn geboren in België, hebben hier een leven opgebouwd, en hun toekomst ligt hier. Hun ouders, broers, zussen, vrienden, hun opleiding, alles is hier. Ze stemmen, trouwen en betalen belastingen in België”, zegt Zeguendi. “Ze gaan enkel naar Marokko op vakantie. Ik weet zeker dat de meerderheid zich in de eerste plaats Belg voelt.”

De hoofdredacteur vraagt zich nog af of de Marokkaanse koning Mohamed VI heeft stilgestaan bij de gevolgen van de dienstplicht voor de integratie en kansen van Belgische Marokkanen. “Welke werkgever wil er nu iemand aannemen die mogelijk een heel jaar weg zal zijn?”

“Geschenk voor criminelen”

Jongeren die een celstraf van minstens zes maanden hebben gekregen, worden niet opgeroepen. “Maar veroordelingen door Belgische rechtbanken worden niet meegeteld”, stelt Zeguendi. Bovendien is die uitzonderingsregel “een geschenk voor criminelen en een stimulans om misdrijven te plegen”.

Geen zorgen

In een gesprek met RTBF stelt de Marokkaanse journalist Omar Brouksy dat de Belgisch-Marokkaanse jongeren zich geen zorgen hoeven te maken. “Eerst was er nog ambiguïteit in de tekst, maar nu wordt er op geen enkele wijze gerept over een verplichting van de legerdienst voor mensen met een dubbele nationaliteit in het buitenland.”

De Marokkaanse ambassade in Brussel bevestigt nu dat alle ongerustheid voor niets is omdat de dienstplicht niet geldt voor Belgisch-Marokkaanse jongeren. Wie wil, kan wel vrijwillig de legerdienst doen.

Het Marokkaanse parlement zal volgende week stemmen over de invoering van de dienstplicht. Naar verwachting zal de wet zonder problemen worden aangenomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen