Oost-Vlaamse bouwfirma verdacht van grootschalige sociale fraude en sociale dumping

© Shutterstock

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Oost-Vlaanderen en de sociale inspectiediensten hebben huiszoekingen uitgevoerd op de maatschappelijke zetel van een Oost-Vlaams bedrijf en op vier andere plaatsen, zo heeft de federale politie woensdag meegedeeld. Het arbeidsauditoraat in Gent verdenkt de bouwfirma ervan op grote schaal sociale fraude te plegen en aan sociale dumping te doen.

jvh

De huiszoekingen in opdracht van de onderzoeksrechter in Gent werden al op 18 december 2018 gedaan. Daarbij zijn volgens de persmededeling documenten en geld in beslag genomen, en werden werknemers en verdachten verhoord. Hoofdcommissaris Patrick Willocx van de FGP Oost-Vlaanderen wou desgevraagd niet preciseren om welk bedrijf het ging. Hij verwees naar het geheim van het onderzoek. Niemand werd aangehouden, zei de hoofdcommissaris aan Belga.

Het Oost-Vlaamse bedrijf doet al jaren een beroep op buitenlandse arbeidskrachten die formeel in dienst zijn bij Portugese onderaannemers. De arbeidskrachten worden jaar na jaar gedetacheerd naar België, en wisselen hierbij geregeld van werkgever. Er zijn aanwijzingen dat het gaat om een carrousel van postbusvennootschappen, die feitelijk in handen zijn van de Oost-Vlaamse bouwfirma. Op die manier worden sociale bijdragen in België ontdoken en wordt ook de Belgische arbeidswetgeving miskend, zo wordt in de mededeling uitgelegd.

Op 18 december werd op verzoek van de onderzoeksrechter ook een actie uitgevoerd in Portugal, in aanwezigheid van leden van de FGP Oost-Vlaanderen. Daarbij werd nazicht gedaan op de maatschappelijke zetels van de onderaannemers, werd een huiszoeking uitgevoerd en werden een aantal mensen verhoord.

De eerste resultaten van het onderzoek wijzen erop dat de onderaannemers geen substantiële activiteiten hadden of hebben in eigen land en dat zij door de Oost-Vlaamse bouwfirma louter worden gebruikt als vehikels om hun werknemers sociaal te verzekeren in Portugal. De actie heeft ook aanwijzingen opgeleverd dat er mogelijk een beroep wordt gedaan op strofiguren, die optreden als zaakvoerders van postbusvennootschappen, aldus nog de federale politie.

Het onderzoek illustreert dat het arbeidsauditoraat Gent, in samenwerking met de FGP en de sociale inspectiediensten, “ernstige en internationaal georganiseerde sociale fraude op een doortastende wijze” wil aanpakken, zo klinkt het in de mededeling. “Onwettige praktijken van sociale dumping leiden immers tot een aantasting van de rechten van de betrokken werknemers, brengen de financiering van de Belgische sociale zekerheid in het gedrang en zorgen ten slotte ook voor oneerlijke concurrentie met ondernemingen die wel de sociale wetgeving naleven.”

De politie en het arbeidsauditoraat kondigden nog van dergelijke onderzoeken aan naar andere bedrijven die op een gelijkaardige manier misbruik maken van de Europese regels inzake detachering van werknemers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen