Direct naar artikelinhoud
Geld

Lage rente deert Belgen niet: banken zien spaarboekjes met meer dan 10 miljard euro aanzwellen

Lage rente deert Belgen niet: banken zien spaarboekjes met meer dan 10 miljard euro aanzwellen
Beeld Getty Images/iStockphoto

Verschillende banken hebben vorig jaar opnieuw meer spaargeld zien toestromen op de spaarboekjes. De aanhoudende lage rente en magere opbrengst van een spaarrekening deren de Belg niet, leert een rondvraag in de sector.

Alles samen zetten spaarders het voorbije jaar meer dan 10 miljard extra op hun spaarboekjes, meldt De Tijd. Marktleider BNP Paribas Fortis, inclusief dochterbank Fintro, klokte op 31 december 2018 af op 61,44 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes. Een jaar eerder was dat nog 58,45 miljard euro.

Bij KBC en de Franstalige dochter CBC stopte de teller op 41,95 miljard euro, of 3,43 miljard euro meer dan een jaar eerder. Belfius zag de gereglementeerde spaarboekjes op een jaar tijd met 2,2 miljard euro verdikken tot 38,4 miljard euro. Ook bij Argenta steeg het spaartegoed met 1,1 miljard tot 24,2 miljard euro. Kleinere banken zagen de spaarboekjes eveneens aandikken.

Volgens KBC zorgde het “grillige beursklimaat” voor “aarzelingen bij beleggers”, waardoor meer mensen kozen voor het spaarboekje, in plaats van aandelen of beleggingsfondsen. Bank Nagelmackers verwijst nog naar twee bekende klassieke troeven van geld op spaarboekjes: veiligheid en onmiddellijke opvraagbaarheid.