© BART DEWAELE

Banken zien spaarboekjes aanzwellen

De banken hebben vorig jaar opnieuw meer spaargeld zien toestromen op de spaarboekjes. De aanhoudende lage rente en magere opbrengst van een spaarrekening deren de Belg niet, leert een rondvraag in de sector. De Belg spaarde miljarden euro’s extra nu de beurzen het voorbije jaar het niet goed deden.

pvm

De vier grootbanken noteren een groei van de spaartegoeden. Marktleider BNP Paribas Fortis, inclusief dochterbank Fintro, klokte op 31 december 2018 af op 61,44 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes. Een jaar eerder was dat nog 58,45 miljard euro.

ING België kende de grootste toename onder de grootbanken. De bank sloot het jaar af op 38,11 miljard euro. Een jaar eerder was dat 30,36 miljard euro. Die forse stijging is weliswaar te danken aan de integratie van Record Bank, voegt de woordvoerster toe. Als de cijfers van beide banken opgeteld worden, is er sprake van een daling met 760 miljoen, zo wordt ook informatie van De Tijd bevestigd.

Bij KBC en de Franstalige dochter CBC stopte de teller op 41,95 miljard euro, of 3,43 miljard euro meer dan een jaar eerder. Belfius zag de gereglementeerde spaarboekjes op een jaar tijd met 2,2 miljard euro verdikken tot 38,4 miljard euro.

Ook de kleinere banken noteren groei. Zo komt Argenta bijvoorbeeld uit op 24,2 miljard euro, of 1,1 miljard euro meer dan eind 2017. Bij Axa Bank was er een stijging van 3,85 procent van 12,89 miljard naar 13,386 miljard euro. Crelan zag een toename van 472 miljoen euro of net geen 4 procent tot 12,365 miljard euro.

“Risico-averse beleggers verkiezen, ondanks de historisch lage rente, nog vaak de spaarrekening als een financiële reserve, mede omwille van de liquiditeit, de depositogarantie en de vrijstelling aan roerende voorheffing tot een bedrag van 960 euro”, legt Belfius de stijging uit.

Belfius ziet de spaartoename wel gepaard gaan met een toegenomen vraag naar beleggingen door klanten die meer rendement nastreven. Idem bij KBC: “De blijvend lage rente op spaarrekening zorgt ervoor dat spaarders hun zoektocht naar rendement voortzetten.” Zo noteerde KBC 18 procent meer beleggingsplannen. Beide banken merken dat de beleggers gespreid instappen.

“Over het algemeen hebben de klanten meer gespaard in 2018, maar we merken toch een voorzichtige houding. De grootste groei zien we dan ook bij de spaarboekjes en de zichtrekeningen”, besluit Crelan. “De portefeuille kasbons en termijnrekeningen daalt verder. De fondsen en ‘notes’ (schuldinstrument, nvdr) blijven in trek, maar presteren door de volatiliteit en de onzekerheid op de financiële markten in 2018 minder sterk als in 2017.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer