Direct naar artikelinhoud
Oudejaarsnacht

Onderzoek naar optreden politie in Molenbeek

De schade die vandalen in de Molenbeekse wijk Zwarte Vijvers aanrichtten, is aanzienlijk. Meerdere bushokjes moesten eraan geloven.Beeld Wouter Van Vooren

Nu het puin geruimd is in Molenbeek, schiet dienstdoend burgemeester Abdellah Achaoui (PS) in actie. Deze week nog moet een rapport klaar zijn dat analyseert hoe het zo snel zo zwaar uit de hand kon lopen op oudejaarsnacht.

Abdellah Achaoui (PS), de dienstdoend burgemeester van Molenbeek, zat gisteren urenlang samen met de politie van zijn gemeente. In die vergadering wou hij achterhalen hoe groepjes jongeren in de nacht van 31 december op 1 januari meerdere winkels konden plunderen, brand konden stichten en inbraken konden plegen. “Wij willen de komende dagen een objectieve analyse hebben van alle gebeurtenissen en een finale conclusie”, zegt Achaoui. Hij vervangt minstens tot het einde van deze week Catherine Moureaux, de dochter van de onlangs overleden Philippe Moureaux (beiden PS). 

Als de politie op de camerabeelden nog relschoppers kan identificeren, zal ze die nog arresteren

De analyse gebeurt via alle beschikbare camerabeelden. Minuut per minuut zal er door een speciale taskforce een reconstructie worden gemaakt van alle vandalenstreken en de interventies van de politie. Als de politie op de camerabeelden nog relschoppers kan identificeren, zal ze die nog arresteren. Op oudejaarsnacht werden er al 25 arrestaties verricht. Twee mensen werden effectief aangehouden. 

Lang wachten

Dé grote vraag is hoe het komt dat het veertig minuten duurde voor de politie ingreep aan het metrostation Zwarte Vijvers. “De politie was daar voor middernacht ook actief”, zegt Achaoui. “Het is daar vooral heel snel compleet geëscaleerd. Onze agenten hebben toen om versterking gevraagd uit andere gemeentes, maar hebben daar lang op moeten wachten. In Anderlecht en Sint-Agatha-Berchem was het immers ook onrustig.” 

De politie gaat ook na bij de preventiediensten, jeugdorganisaties en burgerwachten of er een precieze aanleiding is voor deze uitbarsting van geweld. Vingen zij hierover de afgelopen veertien dagen signalen op? “Voorlopig tasten we daar nog in het duister”, zegt Khadija Zamouri (Open Vld), schepen van Jeugd in Molenbeek. 

‘Wie zaken heeft kapotgemaakt, zal daarvoor ook moeten boeten’
Khadija Zamouri (Open Vld), schepen van Jeugd in Molenbeek

Alle ouders van minderjarige arrestanten komen nu systematisch langs bij de politie voor een gesprek. “Als het nodig blijkt, zal er nog een tweede gesprek volgen”, legt Zamouri uit. “We zullen harde en duidelijke taal spreken. Wie zaken heeft kapotgemaakt, zal daarvoor ook moeten boeten. Wanneer de jongeren onder de achttien zijn, zullen de ouders de rekening krijgen.” 

Begin volgende week zit de schepen samen met alle jeugdorganisaties van Molenbeek. “Daar wil ik hun visie horen over de gebeurtenissen. Hoe kunnen we dit vermijden? Daar wil ik samen met hen aan werken. Ik hoop dat dit ons niet terug in de tijd katapulteert.” 

Voorbereiding

Pieter De Crem (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, opperde gisteren dat de voorbereiding van de politie tekortschoot. In Molenbeek wuiven ze die kritiek weg en wijzen ze net op de efficiënte aanpak van politie en brandweer. De 125 vacatures voor agenten in de zone Brussel-West zijn vooral een probleem, zegt de plaatselijke politie. 

De 125 vacatures voor agenten in de zone Brussel-West zijn vooral een probleem, zegt de plaatselijke politie

De Crem wil dat tekort mee opvangen door de wachttijd tussen de rekrutering en de opleiding van agenten in spe in te korten. Nu moeten zij vaak maanden wachten voor ze aan die opleiding kunnen beginnen. Tientallen rekruten haken hierdoor bij elke lichting af. “De gesprekken met de vakbonden zijn hierover gaande”, zegt de politiewoordvoerder. “Dit heeft de hoogste prioriteit.”