Trump zal uitslag aanvaarden, "als ik win"

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump beging afgelopen nacht een serieuze faux pas, toen hij niet wou bevestigen dat hij de verkiezingsuitslag - in het geval van een nederlaag- zou erkennen. Tijdens een verkiezingsmeeting vandaag in Delaware probeerde hij de schade op zijn geheel eigen manier te herstellen. "Ik zal de uitslag aanvaarden... als ik de verkiezingen win."
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Trump probeerde vandaag tijdens een meeting in Delaware in de staat Ohio voor het eerst om zijn opmerkelijke uitspraak van gisteren min of meer uit te leggen. Maar zoals het Amerikaanse publiek het intussen van hem gewend is, weigerde hij ook nu om in zijn kaarten te laten kijken.

"Ik zou al mijn kiezers en aanhangers en de hele bevolking van de Verenigde Staten graag plechtig willen beloven dat ik de uitslag van deze grote en historische presidentsverkiezingen volledig zal aanvaarden", aldus Trump. Na een korte pauze voegde hij daaraan toe, "als ik win".

Volgens de miljardair zal hij "een duidelijk afgetekende verkiezingsuitslag" aanvaarden, maar behoudt hij voor zichzelf ook het recht om (juridisch) bezwaar aan te tekenen in geval van verlies. De kans dat dat laatste zou gebeuren, wuifde hij weg met een zelfverzekerd "maar dat zal niet het geval zijn".

Trump verbaasde gisteren vriend en vijand met zijn antwoord op de vraag of hij de verkiezingsuitslag zou aanvaarden. "Ik zal dat vertellen wanneer het zover is. Ik hou het nog even voor mij", klonk het.

Zijn antwoord schokte de natie en zelfs diegenen die dachten dat ze nu wel al alles gehoord hadden van de grofgebekte Republikein. Het is een Amerikaanse traditie dat de verliezer van de presidentsverkiezingen zijn nederlaag gracieus erkent.

Met de uitspraak vergooide Trump zijn kansen op een eventuele comeback in de peilingen. Zelfs zijn meest trouwe aanhangers binnen de Republikeinse partij lieten weten dat dit een stap te ver was.

Meest gelezen