Geurhinder in Antwerps kraantjeswater door te hoog aantal algen

Watermaatschappij Water-link heeft sinds donderdagochtend heel wat klachten binnengekregen over geurhinder in het kraantjeswater. Het probleem is voelbaar in een heel brede regio, van Kontich tot in Borgerhout

JaS, Belga

GVA+ Geurhinder in kraantjeswater door gezonken schip met meststoffen: “In 30 jaar nooit zo’n massa microalgen vastgesteld”

Door een te hoog aantal algen, ruikt het kraantjeswater de afgelopen dagen vreemd. Het probleem is gekend bij Water-link en wordt aangepakt. “Er is geen gevaar voor de volksgezondheid”, benadrukt Water-link. “We hebben ook al contact gehad met de Vlaamse Milieumaatschappij.” Het probleem is merkbaar in Antwerpen-Zuid, Antwerpen-Centrum, Hoboken, Berchem, Wilrijk, Borgerhout, Linkeroever, Zwijndrecht, Hove, Mortsel, Edegem, Boechout en Kontich.

De oorzaak van het te hoge aantal algen zou liggen bij het binnenschip dat in november 2018 zonk in het Albertkanaal in Herentals. Het schip zat vol met meststoffen wat de ideale voeding is voor algen. Het is ook dat water waar Water-Link drinkwater van maakt. Volgens Water-link gaat het om resten van de micro-alg cryptomonas.

Volgens Water-link worden de algen zelf door de zuiveringsinstallaties van het bedrijf geneutraliseerd, maar blijven er wel onschadelijke reststoffen over in het drinkwater. Water-link bekijkt momenteel welke aanpassingen in het zuiveringsproces mogelijk zijn om de overlast te minimaliseren. Hoe lang de geur- en smaakverschillen er nog zullen zijn, hangt verder af van de weersomstandigheden.

Water-link raadde oorspronkelijk aan om flessenwater te drinken. Rond de middag meldde de watermaatschappij dat het drinkwater een vreemde smaak kan hebben, maar niet schadelijk is.

© marc peeters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER