© Belga

Antwerpse cafébaas over hele lijn schuldig bevonden aan twee moorden en vier moordpogingen

De Antwerpse assisenjury en de leden van het hof hebben donderdag in college geoordeeld dat Murat Baran (44) schuldig is aan de moorden op Agron Berisha (41) en Elis Mustafa (28) en aan de moordpogingen op Pllumb M. (29), Agron S. (45), Susan M. (55) en Hilde D.K. (49). "Van uitlokking is geen sprake", klonk het in de motivering.

JoRo

Baran had op 30 april 2011 het vuur geopend in zijn café Tornado aan de Van Arteveldestraat in de Antwerpse stationsbuurt. Agron Berisha kreeg een kogel in de nek en was op slag dood. Elis Mustafa viel zwaargewond op het voetpad en kreeg later nog een genadeschot.

De cafébaas achtervolgde zijn wegvluchtende klanten en bleef schieten. Pllumb M. en Agron S. werden allebei geraakt door twee kogels. Ook Susan M. en Hilde D.K., toevallige voorbijgangers, raakten gewond.

"Baran handelde met voorbedachte rade en had de intentie om te doden. Agron Berisha en Elis Mustafa, de twee overleden slachtoffers, werden vanop zeer korte afstand in vitale delen geschoten. Ook op de wegvluchtende slachtoffers werd herhaaldelijk en gericht gevuurd. Het is louter toeval dat er niet meer doden zijn gevallen", luidde de motivering.

Dat Baran uit angst en in paniek geschoten had, werd van tafel geveegd. "Hij handelde weloverwogen en beredeneerd. Uit getuigenverklaringen blijkt dat hij na de kogelregen rustig terugkeerde naar het café, waar hij de gewonde Elis Mustafa nog kalm een genadeschot gaf. Daarna wandelde hij al even rustig weg van de plaats delict."

Van uitlokking was geen sprake. "Zelfs als er voorafgaande bedreigingen of uitdagingen waren, dan zijn dat nog altijd geen zware fysieke of morele gewelddaden. Het feit dat alle slachtoffers langs achter werden beschoten, maakt dat bovendien niet aannemelijk."

Baran werd dus over de hele lijn schuldig bevonden. Net zoals tijdens zijn assisenproces in maart vorig jaar, toen hij verstek liet gaan. De beschuldigde was na de feiten naar het buitenland gevlucht en kon pas in december worden aangehouden in Nederland. Hij tekende verzet aan tegen zijn veroordeling tot levenslang en kreeg een nieuw proces. Vrijdag wordt de strafmaat bepaald. De Turk riskeert opnieuw de levenslange opsluiting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER