Minister Steven Vandeput© Belga

"Russisch 'bewijs' bevestigt dat Belgische F-16's niét verantwoordelijk waren"

Het Russische "bewijs" dat de Belgische F-16's betrokken waren bij de bombardement op een Syrisch dorpje toont net aan dat de Belgische piloten daar toen niet aanwezig waren. Dat verklaarde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) donderdag in de wandelgangen van het parlement. Hij verwacht verontschuldigingen van de Russen.

JoRo

Een kaartje met daarop de elektronische nummerplaten (IFF's) van de F-16's die toen in de buurt van Aleppo rondvlogen, dat als "bewijs" was aangereikt, bevestigt volgens de minister dat de Belgen toen niet in de regio actief waren. De nummers op het kaartje zijn immers niet toegewezen aan Belgische F-16's.

"De Russen leveren dus eigenlijk het bewijs dat de Belgische piloten daar niet waren", concludeert minister Vandeput. Hij verwacht dat ze nu inzien dat de Belgische F-16's niet verantwoordelijk waren voor het bombardement, waarbij zes doden vielen, en hij verwacht verontschuldigingen.

Vrijdagnamiddag komt de opvolgingscommissie van de buitenlandse operaties van de Kamer bijeen over de opdracht van de Belgische F-16's boven Syrië. Dat gebeurt zoals steeds achter gesloten deuren.

“Radarbeelden bewijzen dat Belgische F-16’s Syrisch dorp gebombardeerd hebben”

© Belga

Twee Belgische F-16’s die op 18 oktober het Syrische dorp Hassadjek hebben “gebombardeerd”, zijn van op een luchthaven in Jordanië opgestegen en zijn twee keer in de lucht door een Amerikaans tankvliegtuig bijgetankt. Dat heeft woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie donderdagmiddag gezegd. Minister van Defensie Steven Vandeput heeft de beschuldigingen opnieuw ontkend. "Wij waren niet in het betrokken gebied toen die bewuste aanval heeft plaatsgevonden", luidde het in de Kamer.

Konasjenkov zegt dat Russische en Syrische radardata bevestigen dat Belgische toestellen Hassadjek nabij Aleppo hebben gebombardeerd.

“Controle van het luchtruim registreerde op 18 oktober om 01.34 uur Russische tijd het opstijgen van twee militaire vliegtuigen van de internationale coalitie van het vliegveld al-Salti in Jordanië”, zei de majoor-generaal. “Het ging om twee Belgische gevechtstoestellen die om 02.52 uur in Syrisch luchtruim ter hoogte van Deir-Ezzor door een Amerikaans KC-135 tankvliegtuig zijn bijgetankt en hun vlucht hebben voortgezet in noordwestelijke richting. Om 04.18 uur zijn beide toestellen opnieuw door de KC-135 bijgetankt”.

Hij voegde eraan toe dat de VS, in tegenstelling tot de regel, Moskou nooit hebben gewaarschuwd omtrent de vluchten van de Belgische toestellen.

“Geen Belgische vliegtuigen in die zone”

Woensdagochtend heeft Belgisch minister van Defensie Steven Vandeput ontkend dat Belgische F-16’s verantwoordelijk zijn voor een luchtaanval in de nacht van maandag op dinsdag op Hassadjek, een dorp in de provincie Aleppo. Daarbij vielen zes burgerdoden. Volgens de Belgische minister vlogen er op die dagen geen Belgische vliegtuigen in die zone.

De Russische autoriteiten maakten melding van zes burgerdoden bij een luchtaanval op Hassadjek. Volgens Moskou waren er geen Russische of Syrische vliegtuigen in de zone, maar werden er wel twee Belgische F-16’s gedetecteerd. De Belgische vliegtuigen maken deel uit van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer