Direct naar artikelinhoud
DM zapt

Deze politica beantwoordt vragen terwijl ze kookt - en tracht zo het vertrouwen in de politiek op te krikken

Alexandria Ocasio-Cortez.Beeld AP

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Thomas Smolders over koken en/in de politiek.

2018 was een jaar vol bizarre plotwendingen die zelfs de meest ervaren scenarioschrijver niet had kunnen verzinnen. Onze favoriet: het moment waarop Melania Trump vluchtelingen ging bezoeken, terwijl ze een jas droeg waarop ‘I really don’t care, do u?’ stond. 

Op de valreep besloot Kevin Spacey het absurde jaar in – kuch – stijl af te ronden door op kerstavond een vreemde video de wereld in te sturen. Daarin kroop hij nog eens in de rol van Frank Underwood, de president uit House of Cards die de acteur jarenlang vertolkte, tot #MeToo hem nekte.

Dat waarheid en fictie inmiddels met elkaar verweven zijn, hoef je de House of Cards-kijker al even niet meer te vertellen. Een machtsbeluste president die over lijken gaat, journalisten die tegengewerkt worden, vreemde deals met de Russen: een mens zou evengoed naar het journaal kunnen kijken.

Alexandria Ocasio-Cortez beantwoordt politieke vragen, terwijl ze staat te koken

En wie de Amerikaanse politiek wat volgt, zal gemerkt hebben dat er de voorbije maanden een politica is opgestaan die qua stijl wat doet denken aan Will Conway, de tegenstander van Frank Underwood – een vlotte jongen die de harten van de Amerikanen veroverde door rechtstreeks met hen te communiceren via sociale media.

Die politica heet Alexandria Ocasio-Cortez, de jongste vrouw ooit in het Congres. De 29-jarige heeft 1,7 miljoen volgers op Twitter en 1,4 miljoen op Instagram. En op dat laatste platform doet ze tegenwoordig iets wat zo simpel is dat sommigen het als geniaal bestempelen: ze beantwoordt politieke vragen, terwijl ze staat te koken.

Alexandria Ocasio-Cortez op InstagramBeeld rv

Tijdens een livestream kunnen de kijkers haar vragen stellen over onderwerpen als het minimuminkomen, het tweepartijenstelsel en de legalisering van marihuana. Een format dat al snel gevolgd werd door collega’s als Elizabeth Warren en Beto O’Rourke – die meteen bespot werden omdat ze een pak minder authentiek zouden zijn. Denk aan wat Hillary Clinton en Marco Rubio in de verkiezingen van 2016 vaak te horen kregen.

Met een vragenrondje terwijl je uien staat te snijden, ga je natuurlijk geen verkiezingen winnen, maar misschien slaag je er zo wel in om sommigen wat meer interesse in politiek te doen krijgen. Laat 2019 in dat opzicht ook een jaar worden van deze bizarre plotwending: in een tijd waarin Trump het geloof in de politiek deed verliezen, probeert Ocasio-Cortez dat weer op te krikken.

Een foto die is geplaatst door null (@ocasio2018) op