Direct naar artikelinhoud
Wintersport

Oostenrijk waarschuwt voor lawinegevaar: “Snowboarden en skiën buiten de pistes is uiterst riskant”

Oostenrijk waarschuwt voor lawinegevaar: “Snowboarden en skiën buiten de pistes is uiterst riskant”
Beeld Reuters

In verscheidene Oostenrijkse regio's is vandaag alarm geslagen wegens lawinegevaar. In de bondsstaten Stiermarken en Salzburg beschrijven deskundigen de situatie als spannend. Veel verse sneeuw en harde wind hebben in het noordelijk deel van de Alpen en de Tauern skiën en snowboarden buiten de pistes uiterst riskant gemaakt.

Dat blijft de komende dagen zo, met mogelijk zelfs een verslechtering. De weersverwachtingen voor onder meer het Salzburgerland zijn verontrustend. Daar kan dit weekend opnieuw tot een meter sneeuw vallen. Er moet rekening worden gehouden met afsluitingen, wegversperringen en grote lawines. Het waarschuwingsniveau is opgeschroefd naar vier, het op één na hoogste.

Volgens de site Salzburg24 zal het leger paraat staan. Soldaten moeten bereikbaar zijn om in het ergste geval onmiddellijk in te grijpen. Een lawine-eenheid telt 32 leden, zo staat op Salzburg24 te lezen.

Ook in Beieren verwachten de experts kritieke omstandigheden. In de andere Alpenlanden valt het voorlopig mee. In sommige delen van het oosten van Zwitserland geldt code drie. In Frankrijk en Italië is het gevaar minder groot.