Derde SP.A-schepen in Antwerpen pas na 26 mei

© BELGA

In Antwerpen bestuurt de SP.A tot de verkiezingen wellicht met twee schepenen. Tom Meeuws neemt de derde post er voorlopig bij.

mju

Het ziet ernaar uit dat de Antwerpse SP.A geen geschikte kandidaat (m/v/x) vindt om de derde toegezegde schepenpost in de Havenstad te bemannen. Tom Meeuws zal allicht tot na de verkiezingen van 26 mei de extra bevoegdheden opnemen boven op zijn eigen schepenmandaat, weet Belga. Tegenover De Standaard wordt dat scenario bevestigd.

Tatjana Scheck

De partij hoopt dat na 26 mei een Antwerpse gekozene ‘doorschuift’ naar het Vlaamse of federale parlement, waardoor er een plaats vrijkomt voor eerste opvolgster Tatjana Scheck. Zij heeft ervaring in de OCMW-raad en past dus goed bij het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Die pragmatische ‘oplossing’ is het gevolg van de grote verdeeldheid binnen de fractie. Van de zes socialistische gekozenen stemden er drie voor het bestuursakkoord met N-VA en Open VLD (Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache) en drie tegen (Güler Turan, Karim Bachar en Hicham El Mzairh). Zij konden zich niet vinden in het behoud van het neutraliteitsprincipe, de ‘vage garanties’ op sociaal vlak en de opstelling van coalitiepartner N-VA in het debat over het VN-Migratiepact.

Beels en Meeuws nemen een schepenambt op. Kherbache koos eerder al voor het parlement en mag van de partij niet cumuleren, dus ‘een derde schepen zou nog gezocht worden’, klonk het de voorbije twee weken. Maar dat lukt dus niet, althans niet voor de verkiezingen. Zowel Kherbache als Turan zou een hoge, verkiesbare plaats ambiëren op de Vlaamse of federale SP.A-lijst. Verscheidene SP.A’ers hopen vurig dat een doorschuifoperatie einde mei de rust doet weerkeren, want de wonden zijn nog niet geheeld.

Maandag wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. De zogenaamde ‘Bourgondische coalitie’ zal dan bestaan uit zes N-VA’ers, onder wie burgemeester Bart De Wever, een liberaal en twee socialisten.