Direct naar artikelinhoud
Onrustige nieuwjaarsnacht

Comité P onderzoekt politie Molenbeek na rellen op oudejaar

In de wijk Zwarte Vijvers werd veel schade aangericht op oudejaar.Beeld Wouter Van Vooren

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft bij het Comité P een verkennend onderzoek besteld over wat er is misgegaan op oudejaarsnacht in Molenbeek.

"Het onderzoek moet op korte termijn duidelijk maken of er redenen zijn om in de politiezone Brussel-West een toezichts- of opvolgingsonderzoek te voeren naar mogelijke structurele tekortkomingen", zegt Bracke.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wierp eerder al op dat de politiediensten beter voorbereid hadden moeten zijn. Hij vroeg zich af of de planning en coördinatie bij de politiezone wel naar behoren verlopen is.

Lees ook

Lees ook
Beeld videostill/Amias Stijn Tshibangu Ngalula

“In een uurtje waarin je niets te doen had, maakte je alles kapot”: Molenbeekse haalt uit naar relschoppers

Camerabeelden

Bij de politie in Molenbeek blijven ze erbij dat ze goed voorbereid waren, maar dat de situatie snel compleet escaleerde aan metrohalte Zwarte Vijvers en in de Ribaucourtstraat. Omdat er tegelijk meerdere groepjes jongeren amok maakten, was het voor de politie moeilijk om overal simultaan aanwezig te zijn en de rust te doen terugkeren.

Een speciale taskforce is nog steeds bezig met de analyse van de camerabeelden. Die moet leiden tot de identificatie van de relschoppers. Tot nu toe werden er 25 arrestaties verricht. "Wellicht zullen er de komende dagen nog volgen", zegt politiewoordvoerder Johan Berckmans.

De vijf daders die vorig jaar brand stichtten tijdens de jaarwisseling in Molenbeek, zijn nooit gevonden

De politie roept de buurtbewoners op om mee te helpen met het onderzoek. "Veel mensen vrezen voor represailles, wat ik absoluut begrijp", zegt Berckmans nog. "Die mensen wonen in die wijk en kunnen de daders nog vaak tegenkomen. Anoniem getuigen of een klacht tegen onbekenden is daarom ook altijd mogelijk."

De vijf daders die vorig jaar brand stichtten tijdens de jaarwisseling in Molenbeek, zijn nooit gevonden. De politie stelde toen vijf pv's op tegen onbekenden, maar kon niet achterhalen wie de feiten had gepleegd.