© Belga

Rechter geeft Antwerps OCMW klap in strijd tegen huisjesmelkerij

Een erkende vluchteling die van het Antwerpse OCMW geen installatiepremie kreeg omdat de huurwoning waarin hij wilde verblijven niet kwaliteitsvol was, moet dat geld nu toch krijgen. Dat heeft de arbeidsrechtbank beslist. De Antwerpse sp.a vraagt om in de toekomst geen soortgelijke voorwaarden meer te stellen voor de installatiepremie, maar het OCMW wil het beleid - dat huisjesmelkerij zou viseren - voortzetten en gaat in beroep.

Belga

De eenmalige federale installatiepremie is bedoeld voor iemand die dakloos was en een nieuwe woning heeft gevonden. Ze moet gebruikt worden voor de basisinrichting en noodzakelijk huishoudgerief, maar dat valt volgens het Antwerpse OCMW moeilijk te controleren. In de praktijk komen velen in ondermaatse woningen terecht, waarbij ze het geld nodig hebben voor kosten die eigenlijk vooral de eigenaar - een huisjesmelker - ten goede komen.

"Wij kiezen er dan ook voor om huisjesmelkerij te bestrijden in plaats van ze te financieren", zegt Michael Lescroart, woordvoerder van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). "OCMW-klanten die op zoek zijn naar een kwaliteitsvolle woning, worden door ons trouwens steeds geholpen binnen het beschikbare aanbod. Eens ze een betere woning gevonden hebben, komen ze nog steeds in aanmerking voor de installatiepremie, want tot op dat moment beschouwen we hen als dakloos."

Sp.a noemt het "de wereld op zijn kop" dat Antwerpen "de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van een woning bij erkende vluchtelingen legt en niet bij de verhuurders". De partij stemt weliswaar in met de beroepsprocedure die het OCMW inmiddels heeft ingezet bij het arbeidshof, maar enkel om definitief duidelijkheid te verkrijgen over de door het OCMW gestelde voorwaarde. "In tussentijd vragen we dat het OCMW geen extra voorwaarden meer stelt voor het verlenen van installatiepremies", zegt OCMW-raadslid Johan Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER