Direct naar artikelinhoud
Reizen

Noorderlicht lokt steeds meer Belgen

De ‘aurora borealis’ of het ‘noorderlicht’ ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes vanuit de zon met onze atmosfeer botsen en is enkel te zien in het gebied rond de noordpoolcirkel.Beeld AFP

Het aantal Belgen dat naar het Hoge Noorden trekt om daar tijdens de poolnachten het spectaculaire noorderlicht te bewonderen stijgt sterk. “Een echte ruwe winter met wat natuurmagie erbij, het is eens iets anders dan de Franse Alpen.”

‘Aurora borealis’ boomt. Het noorderlicht, dat ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes vanuit de zon op onze atmosfeer botsen, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Maar je kunt het  alleen zien als het donker is en dan ook alleen in het gebied van de poolcirkel.

Vooral tussen oktober en midden april trekken toeristen uit de hele wereld naar Finland en meer specifiek naar Lapland, waar het noorderlicht het best te zien is. En Belgen blijken de jongste jaren met steeds meer aangetrokken door de wonderlijke lichtgordijnen die van de poolnachten de mooiste lichtshow ter wereld maken.

‘Het is absoluut verbluffend. Plots zie je allemaal lichtgevende groene lijnen in de lucht bewegen. Dat vergeet ik nooit. Het is ook extra speciaal omdat je het niet echt kunt plannen’
Jo Remes

“Het is absoluut verbluffend”, zegt reiziger Jo Remes. “Plots zie je allemaal lichtgevende groene lijnen in de lucht bewegen. Dat vergeet ik nooit. Het is ook extra speciaal omdat je het niet echt kunt plannen. Behalve de Japanners, voor wie het noorderlicht een speciale betekenis heeft in verband met vruchtbaarheid, gaan de meesten naar Lapland om ook te snowcrossen of voor tochten met de huskyslee. Dat kun je allemaal organiseren, maar voor het noorderlicht moet je wat geluk hebben, zoals wanneer je op safari bent en leeuwen wil spotten. De eerste keer in Lapland zag ik het niet, de tweede keer wel. Er zijn nu wel apps die het voorspellen, maar ik weet niet hoe precies die kunnen zijn.”

Stampvol

Op zich zijn reizen naar het Hoge Noorden een niche. Maar daarbinnen stijgt het aantal reizigers wel fors. “Bij ons is het de laatste drie winters verdubbeld”, zegt bijvoorbeeld Piet Demeyere, communicatiedirecteur bij reismakelaar TUI. “Wij hebben één vlucht per week die elke week stampvol zit en plannen om dat aantal tegen volgend jaar te verdubbelen.”

‘Terwijl de winters bij ons zachter worden, kun je hier nog echt een extreme, ruwe winter beleven. Het is een hele atmosfeer die winter en magie uitademt’
Pieter DemeyereTUI

Ook de Finse statistieken bevestigen dat. In 2010 waren het er in de winterperiode 11.000 Belgen, in 2017 stond staat de teller op 28.000. “Wat de Belgen betreft was 2017 een recordjaar”, zegt Joonas Halla van Visitfinland, het Finse toerismebureau. Zo zijn er in 2017 wel 70.000 overnachtingen van Belgen geregistreerd. “En het ziet ernaar uit dat zich dat in 2018 doorzet”, aldus Halla.

Volgens Demeyere is dat toe te schrijven aan een combinatie van troeven. “Het is eens iets helemaal anders dan de klassieke skivakantie in Oostenrijk of Frankrijk en er is altijd sneeuw, wat tegenwoordig in de Alpen niet meer zeker is”, zegt Demeyere. “De hellingen zijn er wel minder steil, waardoor het voor de echt gevorderde skiërs wat minder aantrekkelijk is.”

Maar de poolregio heeft wel veel meer te bieden. Demeyere: “Terwijl de winters bij ons zachter worden, kun je er nog echt een extreme, ruwe winter beleven. Er zijn ook sleetochten met rendieren en honden, Finse sauna. Het is een hele atmosfeer die winter en magie uitademt.

Dure drank

Ook bij Thomas Cook zien ze deze niche groeien. “De Belg is al een tijdje uitgekeken op het klassieke massatoerisme en er is ook de terug-naar-de-natuurtrend. IJsland is daar al het slachtoffer van en is helemaal platgelopen.”

En het noorderlicht is en blijft de topattractie. Zo ziet Visitfinland dat in Lapland de grootste toename aan Belgen, namelijk met 24 procent tussen 2016 en 2017. Het is geen toeval dat de toeristische sector er specifieke activiteiten rond organiseert. In sommige lokale hotelletjes kun je het spektakel zelfs vanuit je kamer bewonderen. Wie de volledige winterse ervaring wil, kan een iglo met een transparant dak huren.

Daar hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje aan. Voor een week betaal je zo’n 1.200 à 2.000 euro. Dom: “Dat is vrij duur en dan komt daar nog bij dat Finland een duur land is met onder andere erg hoge prijzen voor alcohol. Daardoor lijkt de magie van Lapland wel beschermd tegen de massa in IJsland.”