Vuurwerk ontploft in vuilnisbak: verbrijzelde elleboog en zes maanden revalidatie voor Johanan (20)

© dke

Een verbrijzelde elleboog en een gebroken arm: dat is wat Johanan Vogelenzang (20) heeft overgehouden aan oudejaarsavond. Hij stond toevallig vlak bij de vuilnisbak die vandalen met een vuurwerkbom deden ontploffen. "Toen ik opkeek, zag ik dat mijn rechterarm helemaal scheef stond."

Britt Peeters

Johanan Vogelenzang (20) uit Antwerpen heeft 2019 niet feestelijk kunnen inzetten. Hij heeft maandag het aftellen net voor middernacht niet eens gehaald. Rond 22 uur de jongeman afgesproken met vrienden op het Koningin Astridplein, net voor het Centraal Station. “Zij waren er al, ik stapte op hen af om hen te begroeten”, vertelt Johanan, die liever niet herkenbaar op de foto staat.

“Ik was er amper een paar minuten, of de vuilnisbak waar ik bij stond, explodeerde. Ik vloog enkele meters achteruit. Toen ik opkeek, zag ik dat mijn rechterarm helemaal scheef stond. Het deed ook verschrikkelijk veel pijn.”

Nooit verwacht

Een vandaal had net daarvoor een vuurwerkbom in de grote ijzeren vuilnisbak achtergelaten. “Die was helemaal uiteengebarsten. Er bleef vrijwel niets van over. Ik had nooit verwacht dat een vuurwerkbommetje zo’n knal kon veroorzaken.”

Omdat Johanan zo veel pijn had, belden zijn vrienden een ziekenwagen. De jongeman werd overgebracht naar het Stuivenbergziekenhuis, waar hij te horen kreeg dat zijn rechterarm ernstige breuken had opgelopen. Zijn elleboog was verbrijzeld en zijn arm op meerdere plaatsen gebroken. Twee voorbijgangers, die ook vlak bij de vuilnisbak waren, liepen gehoorschade op.

“Als ik een paar minuten vroeger of later was aangekomen, was dit niet gebeurd. Ik was echt op de foute plaats op het foute moment”, zegt Johanan met een zucht. “Maar dan was iemand anders wellicht zwaargewond geraakt.”

Woensdag werd de twintiger geopereerd aan de arm. De ingreep duurde 3,5 uur. “Er zitten nu een aantal schroeven in mijn arm. Ik moet nog een maand in het gips en dan zes maanden revalideren. Ik volg deeltijds onderwijs en ga drie dagen in de week werken. Dat zit er voorlopig niet in.”

“Absoluut onverantwoord”

Dankzij de hospitalisatieverzekering zijn de ziekenhuiskosten gedekt, maar Johanan en zijn moeder willen een schadevergoeding. “Ik heb de dader niet gezien. Een van mijn vrienden zag wel iemand iets dumpen in de vuilnisbak, maar dacht uiteraard dat het om afval ging. Hopelijk kunnen ze die vandalen opsporen. Er hangen camera’s op het Astridplein, maar volgens de politie gebeurde die vandalenstreek net in een blinde hoek.”

Woordvoerder van politiezone Antwerpen Wouter Bruyns bevestigt dat het goed mogelijk is dat de beveiligingscamera’s de verdachte net niet in beeld brachten. “De camera’s zijn bewegend. Als ze net naar links waren gericht terwijl de handeling zich rechts afspeelde, komt die inderdaad niet in beeld.”

Er is nog geen spoor naar de daders, maar het onderzoek loopt. “Het is absoluut onverantwoord wat zich die avond heeft afgespeeld. Dat vuurwerkverbod is er niet voor niets. We blijven erop hameren dat vuurwerk altijd een risico inhoudt, voor de aansteker zelf en voor anderen. Hetzelfde geldt voor Bengaals vuur, waar we ook streng tegen optreden”, zegt Bruyns.

De ontplofte vuilnisbak net voor de ingang van het station werd intussen vervangen.