Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Sneeuwchaos in Oostenrijk: Touring raadt wintersporters aan vandaag nog te vertrekken

Sneeuwchaos in Oostenrijk: Touring raadt wintersporters aan vandaag nog te vertrekken
Beeld Twitter

Mobiliteitsorganisatie Touring raadt wintersporters die vanuit Oostenrijk moeten terugkeren, aan vandaag nog te vertrekken als dat kan. “Wie vertrekt, checkt best wel op voorhand welke wegen al vrijgemaakt zijn”, aldus Danny Smagghe.

Vanwege het einde van de kerstvakantie keren veel wintersporters dit weekend terug naar huis. Maar Touring raadt dus aan dat vandaag nog te doen indien mogelijk. Vooral in Noord-Tirol, Salzburgerland, Neder-Oostenrijk en Steiermarken valt naar verwachting vanaf vandaag veel sneeuw. Er wordt de komende drie dagen nog tot anderhalve meter verse sneeuw verwacht. 

In het oosten van Zwitserland zou er nog 50 centimeter kunnen vallen. Ook in Duitsland verwacht men nog extra sneeuw: tot 40 centimeter sneeuw in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen en Bad Tölz.

Overlevingspakket

“De mensen die vandaag kunnen vertrekken, raden we aan om dat ook te doen.” Danny Smagghe vraagt reizigers wel sowieso rekening te houden met moeilijke rijomstandigheden door de zware sneeuwval. “In Oostenrijk hebben ze het nodige materieel om de wegen snel vrij te maken. Aan de andere kant moet iedereen die vertrekt wel zijn voorzorgen nemen. Ik zou aanraden een overlevingspakket te voorzien: voldoende water, eten en een paar dekens voor als er een lange file zou zijn of de auto in panne zou vallen.”

Ook bijstandsorganisatie VAB verwacht veel hinder in Oostenrijk voor terugkerende wintersporters, vooral in de regio’s Salzburg en Tirol. “Doordat de skiliften in verschillende Oostenrijkse skigebieden dicht waren door de wind en er nog hevige sneeuwval én wind voorspeld werd, kozen veel wintersporters er al voor om vroeger naar huis te vertrekken. Op vele Bundesstrassen waren sneeuwkettingen nodig en de sneeuw zorgde ook voor hinder op autosnelwegen.” 

Dat veroorzaakte woensdag al lange files op de B179 (Fernpasstrasse) die lange tijd werd afgesloten zodat de weg sneeuwvrij gemaakt kon worden. Ook op de A8 Salzburg – München, de A10 Tauernautobahn richting Salzburg en aan de grensovergangen met Duitsland stonden er woensdag al lange files, zo staat te lezen op de website van VAB.

VAB adviseert wintersporters die zaterdag terugkeren vanuit Oostenrijk of Italië om zo vroeg mogelijk te vertrekken, bij voorkeur voor 6 uur. “Hou er ook rekening mee dat niet alle wegen vrijgemaakt kunnen worden en dat op bergwegen sneeuwkettingen vaak noodzakelijk zullen zijn”, waarschuwt VAB nog.

Twitter bericht wordt geladen...

Overlevingspakket
Beeld ANP

Andere skigebieden

Wie terugkeert vanuit Frankrijk zal normaal gezien minder verkeershinder ondervinden.

Ook in Griekenland liggen veel gebieden bedekt onder een laag sneeuw. In het oosten van Thessalië, Evia en de noordelijke delen van Centraal-Griekenland is er het meeste sneeuwval. Maar er wordt ook nog sneeuw verwacht in de stad Thessaloniki en zelfs de noordelijke buitenwijken van Athene. Ook het eiland Corfu is intussen bedekt met een sneeuwtapijt. 

Twitter bericht wordt geladen...