Droevige cijfers: elk jaar kunnen 60 Gentenaars eigen begrafenis niet betalen

© fvv

Ook arme Gentenaars zonder sociaal vangnet krijgen een mooie uitvaart met bloemen, een gedenksteen en een rouwkaartje. Stad Gent bekostigt dat met eigen middelen. Vroeger was het anders: wie niet kon betalen, kreeg een anoniem graf.

Tuly Salumu

Het tragische overlijden van Urbain De Vreeze lokt veel reacties uit. De 81-jarige Gentenaar lag acht maanden dood in zijn eigen appartement. Wacht hem nu ook een eenzame begrafenis? Neen, want mensen die niemand meer hebben of wier familie hun begrafenis niet kan of wil betalen, krijgen een uitvaart die geregeld wordt door het stadsbestuur.

En die ‘stadsuitvaarten’ zijn geen marginaal verschijnsel: wekelijks wordt er wel een in Gent georganiseerd, of zowat zestig per jaar.

Er was een tijd dat aan armenbegrafenissen niet veel aandacht werd besteed. Gentenaars die geen uitvaart konden betalen, verdwenen in een goedkope doodskist in een anoniem graf. Vorig jaar trokken verschillende armenverenigingen aan de alarmbel. “De omkadering van de stadsbegrafenissen was inderdaad voor verbetering vatbaar”, vertelt schepen van burgerzaken Sofie Bracke (Open VLD).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen