Waarom Britt van Marsenille vindt dat er meer aandacht moet zijn voor seksuele intimidatie

© Photo News

“Het kan niet genoeg aan bod komen in de media.” Radio- en televisiepresentatrice Britt Van Marsenille (36) deed donderdag een opmerkelijke oproep om meer aandacht te besteden aan seksuele intimidatie. Om haar oproep te staven, getuigde ze openhartig over hoe ze zelf tien jaar geleden slachtoffer werd van grove seksuele intimidatie.

Geert Neyt

Britt Van Marsenille, onder meer bekend als co-presentatrice van De Madammen op Radio 2 en het populaire consumentenprogramma op Eén Voor het zelfde geld, was donderdagvoormiddag de nieuwsgast in De Bende van Annemie (Radio 1).

Ze kwam daarin nog eens terug op het oude audiofragment waarin presidentskandidaat Donald Trump ginnegappend pocht dat hij zich door zijn bekendheid alles kan veroorloven bij vrouwen, zelfs hen in het kruis tasten. “You can do everything...”

“Er is al veel om te doen geweest maar dat is goed”, zei Britt Van Marsenille. “Er kan niet genoeg heisa rond gemaakt worden want seksuele intimidatie komt nog te weinig aan bod in de media. Acht op tien vrouwen hebben er al mee te maken gehad.”

Zelf aangerand

Om haar oproep kracht bij te zetten, vertelde Britt hoe ze tien jaar geleden zelf werd aangerand op een fietspad naast de ring van Antwerpen.

“Ik was toen ketnetwrapper. Het schemerde maar het was mooi weer en ik besloot een ommetje te maken met de fiets. Daar ben ik plots langs achter van mijn fiets gerukt. Het was best heftig: gekneusde ribben, een hersenschudding en een zwaar gehavend gezicht.”

Britt Van Marsenille vertelde hoe ze zich meteen na de feiten diep schaamde omdat ze een vrouw was. Daarom belde ze ook niet aan in het dichtstbijzijnde huis. “Ik belde mijn beste vriend op Skype en die is me komen halen.”

Pas de dag nadien voelde ze zich sterk genoeg om aangifte te doen van wat haar was overkomen. “En dan nog dankzij een hele lieve verpleegster op de spoed die ik op mijn blote knieën zou willen danken.”

Maar bij de politie viel haar aangifte op een koude steen. “Ik werd niet ernstig genomen”, zegt ze. “Ja maar, juffrouw, ge weet toch dat ge daar niet moet fietsen, veel te gevaarlijk”. Hoe kon ik dat weten? Dat staat nergens aangeduid. Het was bovendien niet eens donker. En dan nog, dan moet je daar toch ook kunnen fietsen.” Ze werd wandelen gestuurd met een nummer van slachtofferhulp “dat ik natuurlijk nooit heb gebeld.”

De presentatrice stond ook verbaasd over haar eigen reactie op de feiten. “Psychologen zeggen dat je op drie manieren kan reageren: ofwel ga je heel hard roepen, ofwel begin je te slaan en te schoppen, ofwel bevriest je lichaam. Bij mij ging mijn lichaam in freeze-toestand. Je kan dat niet zelf kiezen. Mijn lichaam schakelde zichzelf uit. Dat is beangstigend want ik weet dat als het me nog eens overkomt, ik wellicht opnieuw zo zal reageren.”

Britt Van Marsenille pleit voor een mentaliteitswijziging bij sommige mannen die een vrouw zien als was het een prooi. “Seksuele opmerkingen maken of nafluiten, laat dat. Fluit een liedje”.

Ze vindt ook dat we beter moeten zorgen voor elkaar. “Als ik ’s avonds van een feestje vertrek en het is donker buiten, loop dan effe met me mee naar mijn auto.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen