© FRederik BEyens

Asociaal rijgedrag: “Bestuurders gaan niet meer opzij voor ambulance”

Asociaal rijgedrag leidt er almaar vaker toe dat ambulanciers moeilijk tot bij een ongeval geraken. Dat bleek woensdag nog, toen de hulpdiensten twintig minuten nodig hadden om ter plaatse te geraken. “Veel chauffeurs denken tegenwoordig: ‘ik sta stil, dus jullie ook’”, zegt ambulancier Jan Van den Broeck van het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis.

dennis van damme

De ochtendspits in Antwerpen verliep woensdagochtend bijzonder moeizaam nadat er verschillende ongevallen waren gebeurd. De vele files zijn uiteraard een doorn in het oog van de duizenden pendelaars die onderweg zijn naar hun werk, maar ook de hulpdiensten ondervinden er steeds meer hinder van.

Maar het zijn niet alleen de files zelf die het de ambulanciers, brandweerlui en depannagediensten moeilijk maken. De weggebruiker wordt ook steeds asocialer, klinkt het. “Ik merk de laatste twee jaar dat steeds meer mensen achter het stuur redeneren: ‘Als ik er niet door geraak, dan de ambulance ook niet’”, zegt Jan Van den Broeck, verpleegkundige en ambulancier bij het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. “En dat is soms erg frustrerend. Zeker als wij worden opgeroepen voor een reanimatie. Als je weet dat een mens na tien minuten hersendood is en er staat dan iemand bijna opzettelijk de weg te blokkeren, dan heb je soms zin om een stuk uit je stuur te bijten.”

Ook de Belgische Beroepsvereniging van Ambulancediensten merkt de steeds asocialere trend op en bij de Antwerpse wegpolitie klinkt eenzelfde verhaal. “Mensen kijken steeds minder in hun achteruitkijkspiegels. Ze zijn meer met zichzelf bezig achter het stuur”, klinkt het. “Als politie hebben wij dat probleem misschien minder dan ambulanciers, maar het valt wel op. Uiteraard kunnen we verbaliseren als we zulk onoplettend of zelfs moedwillig gedrag opmerken. Het probleem is echter vaak dat wij op zo’n moment zelf onderweg zijn naar een dringende opdracht en dat onze prioriteit dan vanzelfsprekend daar ligt.”

Lees meer in Gazet Van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER