Hier raakt het sluikstortprobleem niet meer onder controle

© if

© if

© if

© if

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Op de parking tussen de Naamsesteenweg en het Ruelenspark krijgen de politie en de reinigingsdienst van de stad Leuven de enorme hoeveelheid sluikstort maar niet onder controle. Met camerabewaking konden wel al enkele daders gevat worden.

Hannelore Smitz

Op de kleine parking staan containers voor glas en kleding, maar dat is lang niet het enige afval dat er wordt achtergelaten. Rond de containers ligt bijna permanent vuil. Dat gaat van kleine vuilniszakken, glas of blikjes, tot grote stukken zoals oude matrassen, kapotte koelkasten en houten meubels. Er ligt altijd wel iets, en dat terwijl iedere maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ploegen van de reinigingsdienst of Ecowerf passeren om wat er ligt op te ruimen.

W.B., die in de buurt werkt en regelmatig op Twitter zijn beklag maakt over de rommel, sprak een keer een sluikstorter aan en kreeg als reactie “dat mag hier toch, het wordt hier opgehaald.” En dat is het grote dilemma van de reinigingsdienst. “Sommige mensen zeggen dat we door het vuil op te halen, het sluikstorten aanmoedigen”, zegt diensthoofd Danny Stroobants. “Maar we kunnen het toch moeilijk laten liggen en toelaten dat onze stad een vuile stad wordt?”

Uitzondering

Volgens de reinigingsdienst is de parking wel een uitzondering in Leuven. “We vinden overal wel af en toe eens iets, maar zo extreem als aan het Ruelenspark zien we het niet vaak. Enkel aan de Albert De Jonghestraat in Kessel-Lo is het even erg”, aldus Stroobants.

De politie plaatste lange tijd een camera op het plein en kon zo al enkele daders strikken. “Tot op heden hebben we vier sluikstorters geïdentificeerd”, zegt politiewoordvoerster Stephanie Gille. “Tegen hen is een GAS-pv opgemaakt met een onkostennota voor Reinigingsdienst Stad Leuven. Het blijkt eigenlijk meestal gewoon te gaan om mensen uit de buurt. En een camera schrikt hen duidelijk niet af. Wel valt het ons op dat de meeste sluikstorters voetgangers zijn die een plastic zakje komen deponeren, en die zijn moeilijker te identificeren dan mensen met de auto.”

Zowel de politie als de reinigingsdienst zien niet echt meer mogelijkheden om het probleem aan te pakken, aangezien permanente bewaking in persoon onmogelijk is. De politie hoopt op een structurele oplossing, en daar zijn bij de reinigingsdienst ook plannen voor. “Vaak raakt het probleem opgelost door de glascontainers ondergronds te plaatsen. Dat zijn we aan het Ruelenspark nu van plan. Het probleem zal dan niet van de ene dag op de andere verholpen zijn, maar geleidelijk zal het wel beteren”, aldus Stroobants.

De politie gaat intussen ook twee camera’s aankopen, bovenop de twee die ze al hadden. De camera aan het Ruelenspark is momenteel stuk, maar zal nog voor het einde van de maand opnieuw opgehangen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen