Duitse soldaten op Schiermonnikoog. Vanuit de lucht is te zien dat er de komende dagen nog veel afval op het eiland gaat aanspoelen.
Volledig scherm
Duitse soldaten op Schiermonnikoog. Vanuit de lucht is te zien dat er de komende dagen nog veel afval op het eiland gaat aanspoelen. © EPA

Dweilen met de kraan open: stranden op de waddeneilanden weer bomvol met rommel

Het lijkt wel vechten tegen de bierkaai op de Nederlandse Waddeneilanden. Hoe hard er ook wordt opgeruimd door het leger, door de eilanders zelf en door vrijwilligers: zodra het tij keert, ligt het strand weer vol kinderjasjes, krukjes, schoenen, gloeilampen, verfrolletjes en heel veel plastic. De reder van het schip dat 270 containers op de Noordzee kwijtraakte, zegt alle kosten van de schoonmaakoperaties te willen betalen.

9 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Dat illustreert ook hoe veel nutteloze rommel er in de wereld geproduceerd wordt. Als we daar nu eens met stoppen. Dan komen we toe met een 10 uur werkweek. En is er terug tijd voor een praatje en wat plezier met elkaar.
  • Gaston Foubert

    5 jaar geleden
    Ebbe en vloed, het zal nog wel een tijdje duren eer alles is aangespoeld.
  • Emi Hergersberg

    5 jaar geleden
    dat veroorzaken globalisatie, internationale handelsakkoorden en grootschaligheid... Waarom voorwerpen van de ene kant van de wereld naar hier verschepen terwijl hier bedrijven sluiten die deze goederen zelf kunnen produceren ? Het milieu en de belastingbetaler zijn de slachtoffers van deze praktijken.
  • Lieven Vermandere

    5 jaar geleden
    Een container is is met meerdere stangen en veiligheidpinnen vegrendeld? Heel eigenaardig dat bijna al die deuren zomaar opengaan. Het is niet zo dat ze op het beton smakten. ...Enfin, de oceancleaner van die Nederlander kan nog eventjes aan het werk.
  • Dominique Hermys

    5 jaar geleden
    En, aan al de vissen in zee wordt nu niet gedacht. Laat die vervuilers er voor opdraaien en mensen sturen om het op te kuisen. Containers op en terug aan afzender.