Crombez: ‘Migratie naar Europa moet verminderen’

John Crombez. © BART DEWAELE

‘De migratie naar Europa moet verminderen, anders zal het niet houdbaar zijn.’ Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez in een interview met De Zondag.

hrt

In het interview kijkt de voorzitter van SP.A terug op een bewogen jaar waarin de socialisten moeizame verkiezingen achter de rug hebben en waarin de regering struikelde over het migratiepact. De thema’s die de campagne in aanloop naar de volgende verkiezingen zullen domineren, zijn volgens Crombez klimaat, koopkracht en migratie. Wat dat laatste betreft, vraagt Crombez een internationale aanpak. ‘Elke stap in die richting steunen wij. De migratie naar Europa moet verminderen. Anders zal dat niet houdbaar zijn.’ Crombez wil meer investeringen in ‘humane opvang’ in eigen regio. ‘Vluchtelingen moeten daar kunnen blijven. Dat is onze visie. Alleen zo kan je de migratiestromen controleren’, klinkt het.

Bij de volgende verkiezingen hoopt Crombez weer meer kiezers te kunnen overtuigen, maar hij beseft dat dat niet eenvoudig wordt. ‘Ze krijgen natuurlijk al jaren te horen dat alles de schuld is van de socialisten. Maar dat blijft niet duren’, zegt hij. ‘De mensen zijn niet dom. Wij zitten nu al vier jaar in de oppositie. Wat nu misloopt, stijgende facturen en lage lonen, dat kunnen ze niet in onze schoenen schuiven.’