Erop of eronder voor CETA, Europa verwacht straks definitief antwoord van Magnette

Vandaag gaan de onderhandelingen over het Europees-Canadese handelsverdrag CETA onverminderd voort, na de verwerping door de Waalse regering gisteravond. Er is nog tijd, maar Waals minister-president Paul Magnette (PS) krijgt wel het mes op de keel gezet: Europa wil vandaag een definitief antwoord op dag twee van de Europese top.

Gisteravond riep Magnette zijn regering samen na een nieuwe reeks onderhandelingen met Europa, om rond 23 uur te zeggen dat hij nog altijd niet voldoende toegevingen had gekregen van de Europese Commissie. "Maar het kalf is nog niet verdronken", zegt VRT-journaliste Leen De Witte vanop de Europese top in Brussel.

Wallonië kreeg inderdaad tot vandaag de tijd om een definitief antwoord te geven. Er is nog de hele nacht druk gepraat tussen Wallonië, Canada en de Europese Commissie. "Die gesprekken gaan vanochtend nog verder, en het blijft de bedoeling om die tot een goed einde te brengen", aldus Leen De Witte.

Straks geeft Waals minister-president Magnette tekst en uitleg in het Waals Parlement. Daarvóór heeft hij nog een afspraak met de Canadese minister van Buitenlandse Handel, om te kijken of er nog marge zit op de tekst die met de Europese Commissie is onderhandeld. Daarna moet Magnette terugkoppelen naar de Europese Commissie, de Europese Raad en België.

Vandaag is in elk geval dag twee van de Europese top, en op de agenda staat het onderwerp handel. "Premier Michel moet in principe laten weten of België in staat is om het handelsakkoord te ondertekenen. Als ons land niet tekent, valt het in het water voor de hele Europese Unie", legt VRT-journaliste Leen De Witte uit.

Charles Michel heeft afgelopen nacht al telefonisch contact gehad met zijn Canadese ambtgenoot Justin Trudeau. "In het Canadese kamp werd meer dan wat irritatie geregistreerd over de Waalse houding" klinkt het in de entourage van de eerste minister.

Meest gelezen