Wordt alcohol binnenkort net zo streng aangepakt als tabak?

© WDK

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) wil dat de regering alcohol even streng aanpakt als tabak. Dat alcohol zo makkelijk en overal te verkrijgen is in ons land, is onaanvaardbaar voor het expertisecentrum. Ook de prijzen zouden fors moeten stijgen.

nkdr

Op maandag 24 oktober zitten de bevoegde ministers samen om een nieuw alcoholplan uit te werken. Ook in 2013 werd hiertoe al een poging ondernomen, maar die draaide op niets uit. Volgens het VAD moet er voor het nieuwe plan onder meer nagedacht worden over een verhoging van de leeftijdsgrens om alcohol te kunnen kopen en een drastische prijsstijging.

Wat de prijzen betreft wil VAD dat er een plotse en voelbare prijsstijging wordt ingevoerd voor alcohol. Eerder gebeurde dat al voor sterke drank, maar bier en wijn ontsprongen toen nog de dans. Dat zou nu niet meer het geval mogen zijn, meent het kenniscentrum. Een drastische en plotse prijsstijging zou volgens hen het gebruik sterk doen dalen. Vooral het plotse is daarin belangrijk. De prijzen van sigaretten werden de voorbije jaren geleidelijk aan alsmaar hoger, maar dat leidde niet tot nauwelijks tot minder gebruik omdat de rokers het verschil te weinig voelden in hun portemonnee.

Ook de verkoop van alcohol in tankstations en nachtwinkels zou aan banden gelegd moeten worden, meent het kenniscentrum. In nachtwinkels zou na 22 uur geen alcohol meer verkrijgbaar mogen zijn volgens hen, en in tankstations heeft het helemaal geen plaats. “Wat een verbod op alcohol in tankstations betreft, het lijkt ons evident dat alcohol daar geen plaats heeft”, meldt het VAD aan Radio 1.

Ook de reclame voor alcohol moet beperkt of zelfs helemaal verboden worden. Die reclame is overvloedig aanwezig en dat is een probleem, meent het VAD. Net als op reclame voor tabak zouden hier ook maatregelen genomen moeten worden. De inhoud van de reclame zou veel soberder moeten worden en alcohol mag niet meer voorgesteld worden als onmisbaar in aantrekkelijke en sportieve situaties. In Frankrijk gebeurt dat al jaren, en daar had het een voelbaar effect op de alcoholconsumptie.

Tenslotte wil het kenniscentrum ook dat er ingezet wordt op preventie, en dat de hulpverlening voor mensen met een alcoholprobleem toegankelijker wordt dan nu het geval is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen