© Photo News

”Verbied alcohol onder 18 jaar en verhoog de prijs fors”

Pak alcohol even streng aan als tabak, soms zelfs nog strénger. Dat eist het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD), schrijft Het Laatste Nieuws. Maandag beraden de bevoegde ministers zich over een nationaal plan.

dst

Het expertisecentrum denkt ernstig na over een verbod op de verkoop in tankstations én over een gelimiteerde verkoop in nachtwinkels. Ook de leeftijdsgrens moet omhoog. In ons land kunnen 16-jarigen nog probleemloos bier en wijn kopen, terwijl je daar in zo goed als alle andere Europese landen 18 of ouder voor moet zijn.

Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat een plotse, gigantische prijsverhoging van alle alcoholische dranken het verbruik drastisch zou doen dalen. “Een plotse, grote prijsstijging zal mensen wakker schudden”, zegt Marijs Geirnaert, directeur van VAD in Het Laatste Nieuws. “Onderzoek heeft aangetoond dat kleine stijgingen het gedrag niet veranderen. Kijk maar naar de prijs van tabak”.

En zoals er nu al een totaalverbod geldt op tabaksreclame, moeten er straks ook veel minder advertenties voor alcohol te zien en te horen zijn.

Maandag zit minister van Volksgezondheid Maggie De Block samen met de verschillende gemeenschappen met de bedoeling gezamenlijk een Belgisch alcoholplan goed te keuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER