Direct naar artikelinhoud
Fotografie

Kijken naar kussers in Gent: “Kussen is zo intiem en tegelijk heel universeel”

Trixie Whitley.Beeld Kris Dewitte

Ja, dat is Trixie Whitley die u op deze foto ziet kussen met haar lief. “Fotografie is ook vertrouwen. Maar niemand heeft terughoudend gereageerd op mijn vraag om ze kussend te fotograferen.” 

Al tien jaar werkt fotograaf Kris Dewitte aan Kissing Project. Met als ondertitel: All icons, artists, interesting faces I admire, kissing on black/white film. “De eerste foto was van Lisa Marie, de ex van Tim Burton. Ondertussen heb ik al zo’n 100 koppels gefotografeerd, heel uiteenlopende mensen. Mensen zeggen dat ik altijd bekende mensen fotografeer, maar voor mij zijn het mensen die mij boeien. Vrienden zou ik ze niet noemen, vertrouwen is er wel.”

Een dertigtal kussers halen de selectie voor de tentoonstelling die Dewitte dit weekend opent in Gent. Van Patricia Arquette en Dita Von Teese tot een onbekend koppel dat hij ooit eens ontmoette en graag op beeld wilde. Net zoals de acteur Kristian Marr. Maar het zijn niet allemaal geliefden. Actrice Laura Verlinden fotografeerde hij met haar opa. 

Laura Verlinden.Beeld Kris Dewitte

Dewitte heeft de foto’s voor het dEUS-album Following Sea gemaakt en hij heeft met modeontwerper Dries Van Noten gewerkt. Maar bekend is hij vooral in de filmwereld, als setfotograaf voor films als D’Ardennen of Le tout nouveau testament. Net in die wereld is ‘de kus’ onvermijdbaar. “Het ultieme gebaar”, noemt de fotograaf het. 

“Het is zo intiem en tegelijk heel universeel. Het is puur en zo cinematografisch. Er zijn zoveel iconische beelden van kussende mensen”, verklaart hij zijn fascinatie. Voor hem is het ook erg belangrijk dat de onderwerpen ook echt kussen met iemand die ze liefhebben. Hij is niet geïnteresseerd in twee modellen die hij betaalt om elkaar binnen te doen. 

Jaren geleden toonde hij al eens een paar kussende koppels, nu is het dus tijd voor een wat grotere expositie. En misschien ooit een boek. “Ik zou de reeks graag eens in zijn volledigheid tonen. Het is een intens project geweest.”

Kristian Marr.Beeld Kris Dewitte

Kissing Project opent op 13/1 in Jan Dhaese Gallery, Gent